Читај ми!

Светислав Басара добитник Нинове награде

Шездесет седми добитник Нинове награде је Светислав Басара за роман "Контраендорфин", саопштио је жири на онлајн конференцији за медије.

Светислав Басара је аутор више од 40 књижевних радова, романа, новела, књига прича, есеја, драма и кореспонденције (у два тома са Миљенком Јерговићем).

За роман "Фама о бициклистима" добио је Награду "Жељезаре Сисак". Добитник је "Нолитове награде" за књигу "Монголски бедекер".

Роман "Успон и пад Паркинсонове болести", у издању београдске издавачке куће "Дерета", донео му је Нинову награду за роман године 2006, као и награду Народне библиотеке Србије за најбољу књигу од 25 најчитанијих у мрежи народних библиотека Србије у 2008. години и награду "Лаза Костић" 2007. године.

За роман "Анђео атентата", који је објавила издавачка кућа "Лагуна", добио је 2015. године награду Српског књижевног друштва "Биљана Јовановић" и награду "Исидора Секулић".

Први је добитник награде Фонда "Борислав Пекић". Као колумниста листа Данас, добио је 2010. године награду "Станислав Сташа Маринковић".

Његов роман "Мајн кампф" ушао је у најужи избор за Нинову награду 2012. године. 

Басара је био амбасадор СР Југославије од 2001. до 2005. године на Кипру. 

У најужем избору за Нинову награду нашли су се романи: "Слобода говора" Владана Матијевића, "Што на поду спаваш" Дарка Цвијића, "Људи без гробова" Енеса Халиловића, "Прекрасне рушевине" Сава Стијеповића, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића и "Под оба сунца" Огњена Спахића.

Нинов жири је био у саставу: Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић.

Ове године, због епидемијске ситуације, проглашење добитника најзначајнијег књижевног признања за роман написан на српском језику, организовано је онлајн.