Читај ми!

Биће једном – измаштано књижевно предвиђање судбине човечанства

Да ли ће свет на Земљи какав познајемо остати исти и након пет стотина година или ће од њега остати само слике живота похрањене у каталог неког електронског музеја? Мада се чини далеко, размишљање о томе узнемирује. Предвиђање судбине човечанства измаштао је Угљеша Шајтинац у роману за младе "Биће једном". Илустровао га је Коста Миловановић.

Становници Земље или јунаци романа налик су људима, али нису људи, јер људи и нема. Они су андроиди, бели и црни попут шаховских фигура. Обитавају у метално-пластичним кутијама. Без емоција су и ускраћени за мудрост. Обдарени подацима, рачунским операцијама и бескрајном меморијом.

Савршени примерци вештачке интелигенције на голој земљи, без зеленила, са тек понеким јатом птица. То је слика планете какву са читаоцем дели Угљеша Шајтинац.

"Тежио сам некој врсти истине оностране и уметничке и неке надистине у односу на нешто што је свакодневица и што су питања, рецимо пошто је намењена деци и младима, питања одрастања у овом тренутку", наводи Угљеша Шајтинац, писац

Бавио се питањима одрастања у свим временима и сваком тренутку ради одрастања у будућности. Резултат трагања за истином јесте тамна прича о крају човечанства али не без остављене наде за његов поновни почетак. Могу ли књиге и знање помоћи Земљи?

"Књиге и знање уз жељу да се посматра, да се свет покушава да разуме на основу и ствари, осим књига и знања које јесу у нама, али које треба пробудити, то је свест, то је нека незаустављива жеља и потреба да разумемо устројство света у којем смо се нашли", објашњава Шајтинац.

Каже да би волео да млади читалац у роману "Биће једном", запази да упркос свим нашим плановима, очајањима или усхићењима увек постоји и изненађење. Уколико нисмо спремни када се деси морамо бити вољни да се са њим суочимо или да га прихватимо и покушамо да живимо даље.