Читај ми!

"Ана Карењина" у Нишу после 80 година

После 80 година, на сцени Народног позоришта у Нишу – Ана Карањенина. Ану играју две глумице: Драгана Мићаловић, као гошћа, и Катарина Арсић, тако да ће, према речима редитеља Ирфана Менсура, нишка публика добити практично две представе.

Трагична љубав, друштвене околности, право на слободу избора – све је то ванвременска прича о Ани Карењиној.

"Моја лично, у мојој глави, онако како сам ја дозволила себи да је упознам, јесте једна велика чиста љубав којој је наметнута таква судбина и, нажалост, она је платила својим животом због тога што је изабрала", сматра глумица Драгана Мићаловић.

Нишка представа је првенствено прича о љубави, без обзира на вишеслојност чувеног Толстојевог романа, који је обележио руски реализам.

"Кад сам после толико година поново узео 'Ану Карењину' у руке, ја сам се дуго колебао којим путем да кренем, мислим да сам пронашао једини могући пут што се тиче мене а и ансамбла, јер кажем да је то заједничка представа, а то је да у поднаслову моје драматизације напишем да је то целовечерњи комад о љубави", истиче редитељ Ирфан Менсур.

Прича се, можда неправедно, многи ће рећи чак и површно, своди на питање да ли је Ана прељубница или само жена која воли.

"Ако ме питате као Карењина, њеног мужа – прељубница, а ако мене питате приватно, мислим да је то жена која жели своју слободу", каже глумац Дејан Цицмиловић.

"С обзиром на то да је ово сад негде десетак минута пред почетак представе, Ана је моја највећа љубав на свету", каже глумац Милош Цветковић.

Због епидемије, нишко Народно позориште је одржало више претпремијера "Ане Карењине", а због две глумице у насловној улози, премијера ће се одржати наредна два дана.