Читај ми!

Коларцу средства из буџета као помоћ за рад у условима пандемије

Коларчевa задужбинa је саопштила да су јој опредељена финансијска средства из буџета Републике Србије - Министарства културе и информисања као помоћ у циљу обезбеђивања услова за несметано обављање делатности у ванредним и отежаним околностима услед пандемије.

Како се наводи у саопштењу, та финансијска помоћ намењена је покривању трошкова пословања док се не створе услови за редовно функционисање и организацију програма и активности у пуном обиму.

"Оваквом одлуком Министарства културе и информисања решени су најтежи дани за Коларац, не само због пандемије и немогућности одвијања редовних програма, а тиме и остваривања сопствених прихода, већ због спремности и иницијативе Министарства културе и информисања и министарке Маје Гојковић да се трајно реши питање финансирања Коларца као део циљева политике овог министарства", истиче се у саопштењу Коларчеве задужбине.

Додаје се да је Одбор Задужбине на седници одржаној крајем 2020. године, а на основу предлога министарке културе и информисања Републике Србије Маје Гојковић, донео одлуку и упутио Министарству културе и информисања иницијативу за решавање питања трајног финансирања Задужбине Илије М. Коларца.

Како се наводи, уз наведену сагласност Министарства и Задужбине да је стварање услова за нормално функционисање Коларца питање од националног значаја, ова иницијатива подразумева да Коларац постане установа од изузетног националног значаја, са трајним финансирањем и повереним пословима који су у складу са културно-образовним делатностима ове Задужбине и задатаком трајног неговања публике, а да задржи статус Задужбине.

"Уверени смо да ћемо кроз дефинисање концепта поверавања одређених послова од ширег значаја за српску културу обезбедити очување трајне мисије ове институције, настављање њеног неспорног доприноса развоју највиших културних и уметничких вредности, али и осигурати поштовање воље њеног оснивача и великог добротвора Илије М. Коларца", нагласили су из Коларчеве задужбине.