Читај ми!

"Хлеб у Великом рату" Димитрија Вујадиновића у РТС-у

У РТС клубу представљена је књига Димитрија Вујадиновића "Хлеб у Великом рату" у издању РТС-а, ИК "Прометеј" и ИК "Тиски цвет", коју прати изложба документарних фотографија. Говорило се о хлебу као несумњиво једном од највећих цивилизацијских открића. Не само што је одлучивао о исходима бројних ратова, хлеб је и једина храна која човека повезује са основним принципима живота и са оностраним светом.

Аутор публикације подсећа нас да два појма имају пресудну улогу у животу сваког од нас. Хлеб је велики предуслов живота, готово неизоставан, а рат је сваки, на крају крајева безумни, сукоб због већег права на хлеб, некоме на бели хрскави, а некоме на опори црни.

 

О хлебу су говорили Достојевски – "Не постоји на свету ништа тако позитивно као што је хлеб", и Сервантес – "Свака туга је мања уз хлеб". Мање је познато да је у прохујалим временима, као што је постојао Пут свиле, постојао и Пут хлеба, који је полазио од Индије преко некадашњих совјетских земаља...

У књизи Хлеб у Великом рату, аутор Димитрије Вујадиновић, наводи руску пословицу која каже "да је хлеб највећи савезник што га може имати нека војска". Битке су се водиле на бојном пољу, али је рат много шире. У најтежим егизстенцијалним условима какав је рат, хлеб представља сведочанстава о симболичким вредностима и падовима људи. Ко има жита, топови му се најдаље чују!

Без хлеба, рат се не води…

Изложбом документарних фотографија на 22 паноа, у РТС клубу, Вујадиновић нам представља ратне приче, сведочанства војника, учесника преломног догађаја у формирању хуманије културе сећања почетком прошлог века - Великог рата.

Циљ аутора је не само да прикаже значај хлеба као хране, већ и чудесност хлеба као живе ризнице колективног памћења и сведочанстава о симболичким вредностима и падовима људи и у најтежим егзистенцијалним условима какав је рат.

У том смислу ова изложба има антиратну поруку коју шаље аутор. Читање публикације „Хлеб у Великом рату" је и подсећање на догађај са краја Великог рата када српски војник свој таин дели са бугарским заробљеником…

Димитрије Вујадиновић је историчар културе хлеба из Сремских Карловаца. Написао је и објавио бројне књиге, више од половине су о хлебу: Хлеб на 200 начина, Девети миленијумски циљ, Хлеб са пивом, Обредни и обичајни хлеб у Војводини, Атлас музеја хлеба у Европи, Циповка - хлеб који се смеје на Месец, Хлеб у Великом рату, а у припреми је и монографија Историја и култура хлеба.

Изложба фотографија „Хлеб у Великом рату" траје до понедељка 2. новембра 2020, у РТС клубу, зграда Радио Београда, улаз из Светогорске.