Читај ми!

"Страх, смех, слобода" – у Врању почео фестивал "Јоаким Вујић"

У позоришту "Бора Станковић" у Врању синоћ је почео 56. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић". За такмичарски програм одабрано је седам представа, о наградама ће одлучивати трочлани жири, а фестивал организује Заједница професионалних позоришта Србије, уз подршку града и Министарства културе и информисања.

Пре годину дана, у тек обновљеној згради позоришта које носи име познатог писца Боре Станковића, премијерно је одиграна представа по његовом делу Нечиста крв. Сада поново извођење врањског ансамбла пред домаћом публиком у такмичарском програму фестивала "Јоаким Вујић".

"Растерећено играмо, да ли зато што смо можда домаћини или је то зато што смо сигурни у ову представу и знамо колико је њен квалитет на високом нивоу. А шта ће жири на крају рећи, то је увек некако субјективно", каже Марко Петричевић, глумац позоришта "Бора Станковић" у Врању.

Још шест представа које афирмишу младе ствараоце у позоришту одабрано је за овогодишњи фестивал. Готове све их карактерише, према речима селекторке, потрага за комедијом.

"Позориште има своју функцију у одређеном граду, позориште има свој значај у односу на то како помера емотивно, мисаоно људе и ја сам бирала представе које у позоришној заједници померају неке ствари", истиче Бранислава Илић, селекторка фестивала "Јоаким Вујић" и драматуршкиња.

"Представа има свој пут, публика воли и врло је специфична и говори о проблему страха, о проблему ирационалног страха, о нашим страховима уопште", наводи Ивана Недељковић, директорка "Пулс театра" из Лазаревца.

"Страх, смех, слобода" слоган је фестивала "Јоаким Вујић" који се ове године одржава у Врању упркос изазовима које намеће пандемија, уз мере заштите и превенције.

"Смогли смо снаге да у овако тешким тренуцима и ковид кризи организујемо велики фестивал, јер први пут у дугогодишњој историји постојања позоришта организујемо 56. 'Јоаким Вујић'", наводи Ненад Јовић, директор позоришта "Бора Станковић" у Врању.

"Да се једноставно један позоришни догађај оваквог значаја, да започиње и ми се искрено надамо да ће се у срећи и весељу завршити зато што заиста ово доба короне је потпуно пореметило живот сваког појединца, а посебно уметности какво је позориште", додаје Спасоје Ж. Миловановић, председник Заједнице професионалних позоришта Србије.

Фестивал који се сваке године организује у другом граду празник је позоришне уметности. Мимо конкуренције одабрана је и представа Власт и њена опозиција Народног позоришта из Ниша.