Читај ми!

"Читач" премијерно на сцени БДП-а

Представа "Читач", по истоименом роману Бернхарда Шлинка, премијерно на сцени Београдског драмског позоришта. Роман објављен пре 25 година, доживео је планетарни успех, као и филм који је донео Оскара Кејт Винслет за улогу Хане Шмиц. У београдској представи, Хану тумачи Мирјана Карановић.

Радња "Читача" се одвија у послератној Немачкој и прати тинејџера који се заљубљује у 20 година старију жену.

После страсне везе Хана нестаје, да би је Михаел, као студент права, седам година касније срео на суђењу надзорницама логора Аушвиц.

"Хана Шмиц, осуђена због злочина у рату, служећи казну у затвору, време је употребила да научи да чита и пише. И онда је читала заправо о тим концлогорима у којима је била запослена. Она пре тога себи никада није поставила питање, заправо је као и многи само следила наредбе, инструкције, правила која су била постављена, а никада се нија упитала да ли она као људско биће има неку посебну улогу у томе. Она је на крају схватила шта се десило и шта је она урадила и то захваљујући књигама" каже Мирјана Карановић. 

"Читач" је, у поставци Бориса Лијешевића, покушај млађе генерације да се носи са теретом наслеђа злочина у којем нису учествовали.

"Он пролази кроз Хамлетовске дилеме, да ли да је волим и разумем или осудим. То неко остајање скршених руку и неделање, то је увек мени интересантвно код ликова", истиче глумац Марко Грабеж. 

Једна од најпознатијих прича о преиспитивању прошлости и одговорности – на сцени Београдског драмског.