Читај ми!

Млади нишки писац Мети Камбери – живот на улици преточен у "Град бола"

Књига "Град бола", 19-годишњег нишког писца Метија Камберија, једна је од највећих књижевних сензација ове године. У њој износи потресне детаље о животу на улици и у сиромашним ромским махалама.

Мети Камбери је годинама живео и просио на улици. Променио је три хранитељске породице и живео у дому када је са 12 научио да чита и пише. То му је, каже, отворило нови свет, а свој живот преточио је у "Град бола".

"Само сам сео и почео да пишем, али ја сам писао оно што живим, тако да сам био пун тога и само хтео да изразим и све то претворим у речи. Лакше ми је свакако", рекао је Камбери.

Књига је продата у скоро 3.000 примерака и наишла је на одличне оцене стручне јавности и колега.

"За разлику од нас других писаца који пишемо фикцију, Мети Камбери је писао о свом животу, а изгледа да живот заиста пише романе", објаснио је писац Бранислав Јанковић.

Мети већ неколико година ради и у воленторском тиму Уједињених нација у Србији.

"Метијев роман показује да је оно што живот донесе и нека примарна породица из које потичемо, много више од националности. То је више сплет животних околности", наводи волентарка УН у Србији Моника Ајвазовић.

Камбери оца никада није упознао а мајка га је напустила, и каже да му зато недостаје љубав.

На улици је научио и неке корисне ствари.

"Мислим да сам раније сазрео од моје генерације и научио сам те уличне кодексе, пре свега да будем моралан, честит, веран, поштен, искрен, иако то људима делује као да сам уличар, праварант, овакав и онакав, али не", истакао је овај млади писац кога живот није мазио.

Мети књигу продаје сам, преко сајта. За наредно лето најављује наставак своје животне приче и нови роман под називом "Град греха".