Читај ми!

Дан Музеја града Београда, очекујући реконструкцију

На данашњи дан 1903. основан је Музеј града Београда који још нема јединствен изложбени простор. Ускоро почиње реконструкција здања у Ресавској улици која ће трајати три године, а престоница добити репрезентативни музеј.

Музеј града Београда обухвата 14 споменика културе, музеја и легата, али од оснивања нема сталну поставку која би објединила период од праисторијске до савремене културе.

"Музеј баштини око 200.000 дела у статусу културног добра и потпуно сведочи о континуитету живота од готово 8.000 година на овим просторима", наводи Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Годишњица је обележена доделом награде Музеја постхумно Владимиру Величковићу, чиме је ова традиција обновљена после скоро четири деценије. Најављена је свеобухватна реконстукција простора од скоро 18.000 квадратних метара.

"Поред сталне поставке Музеја града, ова здрада биће оспособљена и опремљена да прими најзахтевније велике светске, морам да нагласим, музејске поставке, јер оне захтевају највише конзерваторске, али и наравно, највише стандарде безбедности", додаје Медаковићева.

На Дан музеја отворена је изложба "Паја Јовановић, један сликар, 12 фотографа, 24 уметничка дела" која представља омаж једном од најзначајнијих српских ликовних уметника.