Концертом у Галерији РТС обележено 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена

У организацији Радио Београда 2 и Баштине РТС, вечерас је у част 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена одржан први у низу концерата у оквиру циклуса "Бетовен у Галерији".

Ансамбл "Метаморфозис" и Саша Мирковић извели су програм у коме су представили разноврсне делове Бетовеновог опуса.

Концерт је посвећен преминулој Исидори Жебељан, истакнутој српској компoзиторки млађе генерације и редовној чланици САНУ. 

Слушаоци Радио Београда 2 могли су да прате стваралаштво истакнутих извођача у директном преносу на таласимa овог програма.

Изузетни ансамбл, чију је јубиларну концертну сезону подржало и Министарство за културу Републике Србије, отворило је циклус концерата "Бетовен у Галерији" извођењем Бетовенових дела писаних за гудачки квартет. 

Програм се састојао од гудачког квартета оп.18 бр.4 у це-молу Allegro ma non tanto, Andante scherzoso quasi allegretto, Menuetto: Allegretto, Allegro - Prestissimo, Каватина из Гудачког квартета оп.130 у Бе-дуру, Велика фуга оп.133.

Првим концертом у циклусу "Бетовен у Галерији", осим годишњице Бетовеновог рођења, обележен је и 15. рођендан ансамбла "Метаморфозис", који предводи виолиста Саша Мирковић.

Циклус "Бетовен у галерији" наставља се наредног месеца, када ће виолончелисткиња Сандра Белић, један од наших најбољих солиста уопште, са својим музичким пријатељима, поред ремек дела литературе за виолончело, какве су сонате за овај инструмент, изводити и мање позната дела Лудвига Ван Бетовена, попут "Дуа за флауту и виолончело број 1".