"Химерина крв" – књига о успонима и падовима Јована Дучића

Објављен је први роман о нашем великом песнику и дипломати Јовану Дучићу. Аутор књиге "Химерина крв" је Славиша Павловић. О Дучићу знамо много, а можда најбоље да је целог живота био велики родољуб.

Аутор књиге о Јовану Дучићу, "Химерина крв", Славиша Павловић рекао је да је занимљивост који је током стварања књиге сазнао да се Дучић након успешно обављене дипломатске мисије у Риму надао да ће постати премијер Краљевине Југославије 1937. године.

"Међутим, он је за то награђен местом амбасадора у Румунији. Он, заправо, у свом дневнику каже да је склоњен далеко да поштени људи попут њега не би били", навео је Славиша Павловић.

Од родног Требиња преко Београда, па до Париза и Рима, књига прати све градове и године у којима је Дучић стварао и живео. 

"Без обзира што је мало свог живота провео у Требињу, он стално говори о свом родном граду да би га схватио морао сам и ја да упознам тај заиста можда најлепши град на Балкану", казао је аутор књиге.

Павловић наводи да су за Јована Дучића као песника и дипломату најбитнија два момента – почетак дипломатске каријере у Софији и дипломатска мисија у Риму. 

"Има веома значајна епизода у Риму и дани проведени са Мусолинијем и једно заљубљивање у принцезу Анђелу Тису Моне која је била два пута млађа од њега и то сам ставио у причу", рекао је Славиша Павловић.

Истраживање о Дучићевом животу трајало је годинама, а у роман утиснуте његове љубави, пријатељства, дипломатска каријера, разочарење у југословенство, али и борба за свој народ.

Успони и падови пратили су га од Европе, па све до Америке, где је завршио свој живот.