Вечити романтик и родољуб – годишњица рођења Ђуре Јакшића

Најзначајнији представник српског романтизма, аутор слике "Девојке у плавом", песме "Кроз поноћ нему" и бројних других дела, Ђура Јакшић рођен је на данашњи дан 1832. године у банатском селу Српска Црња. Родна кућа му је сачувана и сада је споменик културе у коме се налази музеј.

Ђура Јакшић је у родном месту похађао основну школу, али се и касније током бурног уметничког живота враћао да овде нађе мир за стварање. Био је бунтовне природе, осведочени родољуб.

Предуслов за то је било породично васпитање, родитељи су пре доласка у Српску Црњу осетили другачије начин друштвеног уређења.

"Породица Јакшић је дошла у Српску Црњу из данашњег Новог Милошева, односно онда се то звало Карлово. И са собом је донела, ја то тако волим да кажем слободарски дух. Наиме, Ново Милошево односно Карлово је заједно са Кикиндом припадало диштриктима који су имали царске привилегије које су добили те су тамо људи били слободни, нису били кметови", прича Родољуб Бошкић, директор Културног центра Српска Црња

Ђура је у Српској Црњи, имао атеље, насликао неколико портрета и иконостас у православној цркви. Његови радови су свега два пута излагани у родној кући.

"Слике, иначе његове оригиналне су биле овде на стогодишњицу његове смрти и на отварању педесетих Липарских вечери, с тим што је на отварању педесетих Липарских вечери су биле слике из депоа Матице српске које се данас налазе у сталној поставци", каже Драган Николетић, хроничар Српске Црње.

"Ђура Јакшић" најстарија књижевна награда у Србији

Народна библиотека у Српској Црњи додељује најстарију књижевну награду у Србији, за најбољу књигу песама. Награда носи име Ђура Јакшић.

Аница Гарић, директорка Народне библиотеке "Српска Црња" истиче да су књиге у рукама жирија, као и да се ове године неће прескочити ни додела ни уручење награде.

"У септембру месецу у родној кући Ђуре Јакшића на отвореном одржаће се и 59. Липарске вечери и том приликом приликом ће бити уручена награда овогодишњем лауреату", најавила је Гаврићева.

Ђура Јакшић је током кратког живота боравио и радио у девет градова у Србији, који су данас удружени у "Венац липарских градова".

Умро је у Беграду 16. новембра 1878.