Културни живот пресељен у галерије

Због пандемије сви концерти, фестивали и тек отворене позоришне сцене затворени су овог лета. Читав културни живот преселио се у галерије, уз све мере заштите.

У Галерији Српске академије наука и уметности 140 радова које је оставио као поклон Александар Дероко сада су темељ уметничке збирке САНУ.

Чувени Београђанин, био је прави ренесансни интелектуалац, архитекта, писац, ликовни уметник, истраживач.

"Од оних најстаријих из двадесетих година када је почињао да путује Србијом са Растком Петровићем и онда сам бележи радове на терену", каже Јелена Межински Миловановић, ауторка изложбе у Галерији САНУ.

Први пут у јавности су документарне фотографије "Танјуг јавља, рат је завршен". Прва генерација Танјугових фото-репортера крајем 1944. године, бележила је тадашњу ситуацију у главном граду Југославије. Заседање скупштина, првих културно-уметнчких приредби али и потрестних сцена логора у Јасеновцу.

Данас, за време епидемије, словеначки фотографи од свакодневнице праве уметничка дела.

"Култура живи, иако смо сад више мање затворени, треба да се обавесте људи да су они још ту,  да треба да размишљамо и о другим стварима. Треба да се да људима нешто лепо. Донели смо словеначку фотографију у највећу, најглавнију улицу у Београду Кнез Михајлову", каже Ирена Херак из Амбасаде Републике Словеније.

Уметници су пронашли пут до стварања својих дела, а публика ће сада моћи да их гледа на изложбама уз обавезно ношење маски.

Отварају се и музеји у свету. За најпосећенији Лувр, пре две године продато је чак 10 милиона улазница, а сада се надају да ће достићи бар 20 одсто тог броја.