Објављена прва књига у Србији о аутизму коју је написао младић са аутизмом

"Када добијете сигнал" прва је књига о животу детета са аутизмом коју је написала особа са аутизмом из Србије. Аутор је двадесетогодишњак одрастао у Београду, а своју приповест потписује као Доналд Дејвид Елмвудс.

Песме и приче забележио је на енглеском језику, јер му је, како каже, тако било лакше да се изрази. Говори о свом детињству, породици, школовању, унутрашњем животу али и сусрету са окружењем и међусобном неразумевању.

"Та књига ми је просто помогла да саму себе преиспитам, где сам добро радила а где сам грешила. Почетак је јако тежак за младе родитеље, због дијагнозе, њиховог несналажења, због њихове туге и несреће шта их је снашло али сама књига ће да им покаже које су им смернице, шта треба да раде, како да се понашају са својом децом", рекла је Весна Петровић, родитељ.

Оваквих књига у свету је много, зато је сведочанство из Србије важно и за наше педагоге, психологе, дефектологе.

"Врло мали број особа са аутизмом има увид у своја ментална стања и врло мали број њих има довољно развијене вербалне способности или способности писања са би могао да нам та своја стања објасни, тако да је било каква информација о унутрашњим стањима, о њиховим размишљањима, о проблемима за нас веома значајна", рекао је Ненад Глумбић, професор на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду.

Исповест младића из Београда требало би да прочитају не само они који брину о особама са аутизмом, већ и други, па и деца старијег школског узраста.

"После читања ове књиге схватила сам да постоје лакши и тежи облици аутизма, да аутистични људи не морају све да раде уз помоћ других да неке ствари могу да раде и сами. Они воле сличне ствари као и ми и да им је потребно много више бриге и љубави него нама", навела је једанаестогодишња Тиса Фелбаб.

Сав приход од продаје књиге "Када добијете сигнал" која је штампана двојезично - на енглеском и српском, намењен је Савезу удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.