"Невидљиви талас", први домаћи стрип за слепе и слабовиде

Слепи и слабовиди ускоро би могли да читају и домаће стрипове прилагођене њиховим могућностима. Први такав "Невидљиви талас" направила је Драгана Купрешанин. За сада само у три примерка, али сви могу да га погледају у Галерији Коларчеве задужбине.

Од студентских дана Драгана Купрешанин се бави алтернативним стрипом, а "Невидљиви талас" је настао као јединствени експеримент и први докторат на Факултету примењених уметности који се бави инклузијом слабовидих особа. 

Стрип је цртан низом тактилних рељефа, са текстом на Брајевом писму.

"Прототип рада је дат на читање групи од десеторо испитаника који су имали различите остатке вида, чулне капацитете и било је врло интересантно добити од њих повратну информацију шта је оно што је разумљиво, шта је оно што може да се додатно унапреди да то буде оптималније", рекал је Драгана Купрешанин, ауторка стрипа.

Стрип је каже настао према мотивима чувеног романа "Таласи" Вирџиније Вулф.

"Када сам дошла до романа Вирџиније Вулф и прочитала у записима из њених дневника да је она сама говорила о овој књизи као мистичној, апстрактној, слепој књизи, моја одлука је пала да то буде баш ово дело, што се показало као врло добро решење", каже ауторка стрипа.

"Невидљиви талас" се у савременој визуелној продукцији издваја хуманошћу и префињеним поетичним изразом што су потврдиле и бојне престижне награде на Међународном салону стрипа, ''Златном перу Београда'' и Међународном бијеналу илустрације.