Када се поублика враћа у позоришта

Данас је светски дан игре. Да није ковида 19, публика широм света уживала би у уметности, уживо. Данас се игра слави у становима и на интернету. Чланови Балета Народног позоришта, у част Светског дана игре, припремили су видео.

Уместо у позоришту, балетски играчи Народног позоришта, данас су, на Рахмањинова, плесали код куће. На сцени ће бити вечерас, али само виртуелно. На Јутјуб каналу Народног позоришта, биће приказан "Евгеније Оњегин" из 2017. године, а на данашњи дан требало је да премијерно буде изведен балет "Микеланђело". Ковид 19 је све одложио.

"За сада ово позориште остаје само позориште, а није Народно јер је без народа, без службеног улаза, без главног улаза, нема публику, нема још ни нас, али полако враћамо да то стварно буде народно позориште. Ми ћемо да почнемо с радом, надам се око 11. или 12. маја", каже Константин Костјуков, в.д. директора Балета Народног позоришта у Београду

Позориште које је прво почело са онлајн представама, прво је и отворило врата за публику, за сада само врата Музеја Народног позоришта.

У већини позоришта ипак неизвесност: почетка рада, повратка публике, неизвесно је финансирање програма, па самим тим и опстанак уметника. "Стварност чуднија од живота, наша је реалност" и слоган 65. Стеријиног позорја. У мају га неће бити.

"У сталној комуникацији са позориштима и са надлежним институцијама ми радимо све да се ипак фестивал одржи током лета, највероватније крајем августа. То ће бити прилика да се окупимо, а све у славу позоришта", наводи Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја. 

У очекивању живог позоришта, оно живи међу корицама. Издавачка делатност Стеријиног позорја не посустаје. Не посустаје ни ентузијазам Битеф фестивала. Хоће ли странци доћи у Београд?

"Доста зависи од онога што ће се дешавати у Европи и свету.  Верујем да ћемо ускоро имати објављену селекцију и датуме када ће манифестација бити одржана", каже Милош Латиновић, директор Битеф фестивала.

"Свет без људи" и "Почнимо љубав из почетка" поручивао је Битеф претходне две године. Пазите, шта поручујете!