"Ода радости" са дистанцом, новосадска опера део светског спектакла

Први икада забележен међународни онлајн стриминг концерт, више него симболичног назива "DistanTogether", чији иницијатор је Опера Српског народног позоришта, биће одржан у суботу, 11. априла, у 20.30 часова, на "Јутјуб" каналу тог театра.

Под управом италијанског диригента Андрее Солинаса, чланови хора и оркестра Опере СНП, хора из више градова у Kини, "Самсун Девлет" опере и балета из Турске и "Бенвенето" филхармоније из Италије ће, из својих домова, извести Оду радости Лудвига Ван Бетовена.

Исти линк истовремено ће бити емитован у све четири државе.

„Нико од нас није овако нешто доживео раније. У овом тренутку тишине, верујем да поново откривамо вредност уметности, од литературе до сликарства и музике: музеји се отварају дигитално, лакше су нам доступне библиотеке, позоришта стављају своје представе онлајн. Сада користимо технологију како бисмо допрли до свих оних који се осећају сами и истовремено пружимо подршку онима који су радили за нас," објашњава диригент из Италије, маестро Андреа Солинас.

Додаје да солидарност међу свим земљама света мора бити сила која нас покреће да поново откријемо лепоту дељења.

"DistanTogether мора бити наша главна порука, право значење тог универзалног пријатељства које уједињује све изабране за овај пројекат, и то на 250. годишњицу рођења композитора Лудвига ван Бетовена", закључује Солинас.

Чланови окрестра Опере СНП су, да подсетимо, најпре ТВ спотом подршке италијанском народу у борби против пандемије коронавируса у којем су, такође из својих домова, одсвирали чувену песму Бела ћао, одушевили цео свет. 

После тога је, поводом Светског дана позоришта 27. марта, уследила хуманитарна акција поделе помоћи делу најстаријим Новосађанима која је укључивала и карте за позориште које ће, наравно, важити по завршетку пандемије. И то је је претворено у прелеп ТВ спот са изузетним одјеком у целој Србији.

Позориште на кућну адресу 

"Инбокси су нам затрпани. Kолеге, али и обични људи широм света, слали су нам поруке захвалности и подршке. То нас је подстакло да за Дан позоришта одемо корак даље и донесемо позориште на кућну адресу нашим најстаријим суграђанима. Мала акција солидарности, мислили смо јасна само људима око нас. Ипак, преварили смо се, и то је била слика која је обишла свет, посебно уз помоћ Радио-телевизије Србије", објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Врхунац оваквог приступа биће управо организовање првог икада одржаног међународног онлајн стриминг концерта, планираног за суботу, 11. априла, у 20.30 часова, на Јутјуб каналу Српског народног позоришта.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 12. апр 2020, 12:33) - Bratislav [нерегистровани]

Fascinantno!

Nastup je fascinantan, jako me je uzbudio, obradovao i ohrabrio. Mogu da zamislim koliko je mnogo tehničkih problema trebalo savladali da bi se postigao prelep sklad. Ova muzika je bila pravi melem u ovim dugim danima izolacije. Bravo, dragi umetnici, ovo je pravi doprinos da muzika bude tako važna za buđenje Nade.

(петак, 10. апр 2020, 21:21) - ,," [нерегистровани]

Мокрањац, Корнелије Станковић...

Лепо, али да ли бисте били љубазни да изведете и неко дело Наших ствараоца?!