Битефов "Филозофски театар" с Фрљићем и Хорватом онлајн

За време ванредне ситуације, Битеф театар покреће дигитално издање "Филозофског театра". Током априла, сваког четвртка од 20 часова, на каналу Битеф театра на „Јутјубу“, уживо ће бити организовани разговори са позоришним уметницима, као што су Оливер Фрљић, Ања Суша и многи други, пратиоци програма моћи ће да постављају питања учесницима.

Разговоре "Филозофског театра" модерираће Срећко Хорват и Маја Пелевић.

Први у низу разговора водиће Хорват са Оливером Фрљићем 9. априла од 20 часова на каналу Битеф театра на Јутјубу. Хорват и Фрљић ће се тада први пут видети и разговарати након што их је раздвојио коронавирус.

Њих двојца су недавно при Бургтеатру у Бечу курирали програм позоришних представа, предавања и перформанса. Оливер је успео да се врати у Хрватску, а Срећко је остао заточен у Бечу.

Разговараће о смислу позоришта и културе у доба коронавируса, о могућности деловања и стварању другачијег света након глобалне пандемија.

Пре две године њих двојца су учествовала у једном од најпосећенијих "Филозофских театара" који је одржан у Битеф театру у склопу 52. Битефа.

"Филозофски театар" је пројекат који је започет са циљем да поново успостави блиску везу између филозофије и позоришта.

Настао је у Хрватском народном казалишту у Загребу 2014. године, а програм је од сезоне 2019/20. на редовном репертоару Битеф театра.

Како напомиње покретач пројекта Срећко Хорват веза између филозофије и позоришта увек је била јача него веза између филозофије и било којег другог медија.

"Позориште је такође увек било место за активно промишљање друштва и друштвених процеса, а 'Филозофски театар' отвара место за јавну дискусију, Што је у овом тренутку више него неопходно. У доба глобалне пандемије, када смо заточени у својим кућама и морамо пазити на дистанцу, треба нам социјална повезаност и критичко мишљење више него икад", сматра Хорват.

"Филозофски театар" засад настављају, додаје, другим средствима, док се поново не видимо опет у позоришту.

"Повратка на 'добра стара времена' ионако нема, јер ни та стара времена нису била добра. На нама је тежак али нужан задатак да смислимо свет из почетка", закључује Хорват.

број коментара 0 Пошаљи коментар