Цртица из Андрићевог живота: Једини човек који је познавао и Принципа и Хитлера

Књига је мелем и драгоценост у овим тешким данима. У нашим књижарама од јуче и ново дело. Значајно - када се култура сели у виртуелну сферу и посебно, јер је реч о првој свеобухватној биографији Иве Андрића. Аутор књиге "У пожару светова" је немачки писац и новинар Михаел Мартенс.

"Ова књига представља покушај приближавања једном човеку и његовом добу", записано је на почетку. У наслову парафраза Андрићеве реченице.

"Јер у политичком смислу је Андрић био 'у пожару светова', а то је цитат из једне његове кратке приче. Али мислим да је то сажетак Андрићевог живота", рекао је аутор књиге Михаел Мартенс.

Мартенс пише о животним поглављима нашег Нобеловца, од рођења у Босни, потом у време Сарајевског атентата, дипломатске службе у Берлину до Београда.

Андрић је био инспирација многим ауторима. Шта је у овој књизи ново, шта интригантно?

"Ово је баш фокус на Андрићев живот. Јер његов живот је ретко узбудљив. То је у оној једној фрази Душана Глишовића добро сажето: Андрић је једини човек у историји који је познавао и Гаврила Принципа и Адолфа Хитлера. И не само то, Андрића је живот носио и у близину Стаљина и Пабла Пикаса, и те разне животне епизоде су у овој књизи јако ефектно приказане", истакао је књижевник Мухарем Баздуљ.

Постоји ли нека порука за околности у којима се налазимо?

"То је да нас често овакве неке несрећне околности могу навести или натерати да се суочимо са собом и онда искуство које смо скупљали у срећним временима сажмемо у неки артефакт или нешто што већ остаје", напоменуо је Мухарем Баздуљ.

Иза Андрићевог "ратног карантина" остала су његова најславнија дела. И на њих се осврће Мартенс пишући о животу нашег великана и о Европи његове епохе.