Међународни дан књиге за децу први пут на онлајн платформама

Сваког 2. априла на рођендан бајкописца Ханса Кристијана Андерсена, обележава се Међународни дан књиге за децу како би се најмлађима послала порука о важности развијања љубави према књизи и читању. Иако овог пролећа недостају фестивали, приредбе, сусрети уживо магија књижевног стваралаштва проналази пут до најмлађих читалаца.

Чаролија књиге никада не престаје па и у неочекиваним околностима јер за читалачку пустоловину није неопходно изаћи из куће. Довољно је отворити књигу или упловити у виртуелни свет друштвених мрежа.

Тамо децу чекају не само књиге, већ и библиотекари и писци. На јутјуб каналу дешава се "Читањац, играњац". Књижевница Јасминка Петровић чита одломке из својих књига а њена сестра, визуелна уметница Биљана Лукић даје деци креативне задатке.

"Нама су се придружили најпре укућани а затим и пријатељи. Идеја је заправо да се цела породица окупи, нешто креативно да уради и нама да пошаље. Деца се врло вешто сналазе са новим технологијама, ја сам ипак стара школа, више волим живи контакт и једва чекам наше сусрете у библиотекама", каже Јасминка Петровић.

Библиотекарка Даниела Скоковић на Фејсбуку је сваког дана од 18 часова. Чита деци књиге, уживо.

"Како је данас Светски дан књиге за децу желим да га прославимо заједно читајући књиге о књигама и читању. Дакле овде вечерас за вас имам две књиге. Једна је Грицко чудовиште из књиге а друга је Просвећени вук", наводи Даниела Скоковић.

Градска библиотека у Новом Саду пружа подршку родитељима у стварању читалачких навика код деце. Доступна је дигитална народна библиотека Србије а на сајту Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин" аудио-књиге за децу.

Неке од њих су и на списку обавезне лектире и сада су више него драгоцене ђацима у ванредним околностима. На друштвеним мрежама је и "ПРИЧАоница зрењанинске библиотеке".

"Мама и ја смо прочитали књигу и послали је на причаоницу зрењанинске библиотеке. То можете и ви да урадите. Сада је досадно. Нема школе, нема тренинга", каже десетогодишњи Леон Ћалић.

Довољна је машта. На крилима књиге све је могуће, па и оно што је немогуће.

"Заједно читајте једну исту књигу, размишљајте о њој, причајте, глумите, певајте, скачите, играјте, јер знате, од читања се најлепше расте", истиче Јасминка Петровић.