Музеј савремене уметности у Загребу оштећен приликом земљотреса

Серија земљотреса која је погодила Хрватску разорила је многе зграде. Међу оштећеним објектима је и Музеј савремене уметности у Загребу, а штету је осим зграде претрпела и музејска грађа.

Активација противпожарних прскалица довела је до поплаве у изложбеним просторијама, а поред оштећења на плафонима и подовима, вода је оштетила и неколико предмета. Услед подрхтавања тла оштећено је и неколико скулптура.

Уклоњени су експонати које је угрозила поплава и на њима су видљиве мање промене.

Велика оштећења претрпео је зид од цигле на више места у приземљу, музејској продавници, у подруму, на стубним вертикалама и у канцеларијама. Примећено је и додатно значајно слегање јужног платоа.

Загребачки МСУ у својим збиркама чува више од 12.000 дела домаћих и иностраних уметника од средине 20. века до данас. Од децембра 2009. године Музеј има нову зграду која је са око 15.000 квадратних метара простора највећи музејски објекат у Хрватској.

Музеј савремене уметности у Загребу је, као и други музејски простори, затворен за посетиоце до даљег због мера за сузбијање ширења епидемије коронавируса. Последња изложба коју су посетиоци могли да виде је Ретроспектива 2020 Томе Савић-Гецана.

У филозофском есеју о његовом раду Моћ празнине, теоретичар Мишко Шуваковић наводи: „Све се догађа на нултој разини која сугерише да се ништа није догодило, премда... Више ништа није исто и као да је све ипак остало исто. Контрадикције су у искуству, а контрасти су у осећајима сопствене смештености у свет. Свет је несигуран и нестабилан.“

Недељу дана након затварања, сведочимо празнини на улицама великих и малих градова, када вести о опасности од „невидљивог“ свакодневно заглушују медијски простор и нашу стварност. Често се каже како уметност имитира живот, но понекад се чини као да је могуће и обрнуто - наводи се на Инстаграм страници Музеја савремене уметности у Загребу.