Пандемија ће музичаре довести до просјачког штапа

У пандемији коронавируса концертне дворане се затварају, оперске куће отказују читаве сезоне, а значајне музичке институције у свету приморане су да отпусте велики број својих радника.

Њујоршка Метрополитeн опера саопштила је да је отказала остатак сезоне 2019/20. Због такве одлуке, музичари у оркестру и хору неће бити плаћени док је ова институција затворена.

Запослени у синдикатима који раде пуно радно време и даље ће бити покривени здравственом заштитом, али зараде ће бити исплаћене само до краја марта.

На другом крају света ситуација је иста. Музичари из оркестра Опере у Сиднеју протестовали су испред највеће аустралијске уметничке установе. Музичари су затражили од владе да им пружи хитну финансијску подршку наводећи да је сектор извођачких уметности опустошен пандемијом коронавируса. У Опери у Аустралији, неки музичари су на двонедељном плаћеном годишњем одмору. Није потврђено да ће музичари добијати плату након марта.

Овакве одлуке све су чешће широм света. Сирк ди Солеј (Cirque du Soleil) је такође у тешкој ситуацији, након што их је пандемија приморала да прекину са програмом. Ова институција са седиштем у Монтреалу привремено је отпустила 4.679 запослених – 95 одсто своје радне снаге.

У саопштењу за медије наводи се да: „Компанији није преостало ништа друго него да потпуно заустави активности док пандемија не постане контролисана и док извођачи, запослени и публика више не буду изложени ризику“.

број коментара 0 Пошаљи коментар