Десет година од смрти Моме Капора, као да никада није отишао

Навршава се десет година од смрти Моме Капора. У Свечаној сали општине Врачар у 19 сати, одржаће се вече посвећено Моми Капору, биће промовисана и књига "Најлепше приче Моме Капора" коју ће пратити изложба слика и цртежа.

Књигу је приредила супруга Моме Капор, Љиљана која каже да јој се чини да, иако је прошло десет година од смрти, Момо никада није отишао. 

"Обнављају се књиге, биле су изложбе, пет великих изложби, у Политици недељом излази колумна а често чујем 'шта би Мома сада рекао', често га цитирају. Има трг, улицу и у овој ери брзог живота, интернета, Мома се често помиње", рекла је гостујућу у Београдској хроници Љиљана Капор.

Када је реч о избору прича Љиљана Капор каже да свако има своју најлепшу причу.

"Људи се лако поистовећују, проналазе у његовим причама. Он се бавио ситнцама, атмосфером и кроз његове приче осетите и укус и мирис а то је најтеже. Да од ситница направите књиге, приче, слике", објашњава Љиљана Капор 

Приређујући књигу "Најлепше приче Моме Капора" Љиљана каже да је пошла од избора Милисава Савића и збирки прича које је бирао сам Мома. Узела сам и направила неки мој избор најлепших прича уз једну прелепу Момину слику", рекла је супруга Моме Капора.

Није лако живети са уметником али је Мома био јединствен.

"Уметници су заиста такви и умеју да буду тешки када су у неком свом стваралачком заносу. Али је Мома за себе сам рекао да је најлакши за одржавање. Ја живим у простору где смо заједно живели, чувам заједничку енергију", рекла је Љиљана Капор.

Вече посвећено Моми Капору и сећању на њега као писца и сликара, одржаће се у Свечаној сали Општине Врачар са почетком у 19 часова, а промоцију књиге "Најлепше приче Моме Капора" пратиће изложба слика и цртежа, која ће бити постављена до 24. марта у галерији Општине.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 03. мар 2020, 16:22) - Ljilljana [нерегистровани]

Momo

Jednostavan ,obrazovan, svestran ,skroman , uzivao u sitnicama I jednostavnom zivotu ,mogao da se druzi sa velikim I obicnim ljudima ,veliki covek. Ljiljana Kapor je imala privilegiju sto je pronasla tako divnog coveka.

(уторак, 03. мар 2020, 13:21) - Sofija [нерегистровани]

Momo

Obozavala sam i njega i njegove knjige,divne su mu i slike.Tuga mi je i dan danas sto nas je napustio.

(уторак, 03. мар 2020, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

seta

toliko ljubavi u sitnicama koje nas okružuju, a koje ne primećujemo,bile su dovoljne da naslikqa sliku ili napiše priču. Govorio je o sebi da ga tretiraju kao "lakog pisca" a zaboravljamo da je najteže biti stvoritelj pitkih i životnih priča koje su svuda oko nas.Toliko je bio je vezan za njegovu Hercegovinu, Počitelj, Zuhu Džumhura, rodno Sarajevo i njegovu večitu ljubav Beograd.

(уторак, 03. мар 2020, 11:01) - Danka [нерегистровани]

Momo Kapor

Odrastala sam uz Momine priče. Hvala mu što mi je ulepsao mladost.
Šapo

(уторак, 03. мар 2020, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

xz

Sto sam stariji, sve vise uvidjam da sve manje imamo vrhunskih umetnika, sportista, naucnika stari umiru, a pojavljuje se upola mnaje, dal se manje ulaze iil to vise nije trend nebi znao ali bar su nam u nasledje ostavili stari.