Мали пријатељи Јана Фабра у Народном музеју

Један од најсвестранијих светских уметника, визуелни и позоришни аутор Јан Фабр поново је у Београду. Повод су изложба "Празник малих пријатеља" у Народном музеју, извођење монодраме у Народном позоришту и објављивање књиге "Ноћни дневници".

Све што ради, Јан Фабр ради концентрисано и са много страсти. Током три деценије гради препознатљив профил аутора који широм света режијом, кореографијом и ликовним радовима интригира публику.

Пред посетиоце Народног музеја стигао је свет инсеката. Први пријатељи Јана Фабра у детињству били су пауци, здружили су се у подруму у који је одлазио по казни. Ту је направио и своју прву уметничку лабораторију.

"Животиње су најбољи лекари и филозофи на свету и данас можете од њих много да научите. Не заборавите ишли смо на Марс а живимо са бићима која су милионима година старија од нас, која су компјутери, меморија наше врсте. Јуче када сам видео изложбу осетио сам да сам још инспирисан и усхићен светом буба", прича Јан Фабр.

Деценијама кроз серијале цртежа и скулптуре "фантастичних инсеката" анализира и коментарише наше активности и емоције. Фабр нас мами у свој свет у којем води битку за коначну лепоту.

"Мисија уметника је да одбрани рањивост, крхкост лепоте, самим тим он брани рањивост и нежност људске врсте", наводи аутор.

У уметничком опусу Јан Фабр слави и машту и инстинкт. Истражује вечне теме као што су живот и смрт.

Празник малих пријатеља кључ је за разумевање визуелног стваралаштва Јана Фабра, али и његовог позоришног и литерарног опуса.

број коментара 0 Пошаљи коментар