Јединствена изложба отворена у Ватиканском музеју

У Ватиканским музејима отворена је изложба ремек дела графичке уметности „Знаци светог, отисци реалног“. Реч је о радовима од којих већина, до сада није приказана.

Одаје једног од Ватиканских музеја, које је украсио Бернини, место су где је постављена изузетна изложба „Знаци светог, отисци реалног“. Приказано је 150 графичких радова, одабраних од преко четири хиљаде ремек дела из колекција цртежа, фотографија, бакрореза и штампе из 19. и 20.века, све из архива Ватиканских музеја.

„Ова колекција је пуна правих драгуља, уметника који су веома познати. Графички радови којима је посвећена изложба захтевају посебну пажњу јер је потребно да буду на мрачном месту, под контролисаном температуром и влажношћу. Ово је посебна прилика јер ће благо које је представљено сада моћи да се види само током ове изложбе, после тога биће враћено у складишта ради чувања“, наглашава Франческа Боскети, кустоскиња изложбе графичких радова.

Поставка у Ватиканском музеју је праћена и сликама, цртежима и скулптурама истих их других аутора, које су у иконографској или хронолошкој вези са изложеним делима. Међу графичким радовима су и дела Мироа, Мунка, Клеа, Шагала, Матиса, Дикса, Ернста, Кокошке, Моранда, Дорација, Бокионија, Касоратија и других.

„Представљени уметници су бројни и веома значајни. Иза нас је дело Едварда Мунка, ксилографија, затим низ изузетних илустрација Светог Фрање, аутора Мироа, дела Клеа и Матиса, Ернста, неких од најзначајнијих уметника 20. века па је ово, реално гледано, заправо антологија тог столећа“, додаје кустоскиња.

Колекција графичких радова у Ватиканским музејима постоји од 1973. године, једна је од најмлађих и није резултат жеље неког колекционара већ реакција на позив папе Павла VI свету уметности да поново успостави историјску везу између Цркве и савремене културе.

Садашња изложба графичких радова баца светло на уметнички жанр који је можда мање познат, спектакуларан и реметилачки него слике и скулптуре, то је интимна уметност која ипак из тог разлога директније долази до срца људи, њихових душа, сматра директорка Ватиканских музеја, Барбара Јата.

број коментара 0 Пошаљи коментар