Књижевност за децу Бојана Љубеновића – учење о темељним вредностима

Политичка сатира уме да буде напорна, да умори и испрља човека и зато из тог свакодневног посла Бојан Љубеновић бежи у књижевност за децу. Каже да је она његово уточиште, а две нове књиге наменио је малишанима предшколског и раног школског узраста.

У "Занимљивом буквару" Бојана Љубеновића који је илустровао Тошо Борковић малишани уче ћирилицу, усвајајући азбуку кроз духовите стихове, афоризме, укрштене речи, цртице о нашим великанима, географским просторима и српској традицији.

Када то савладају пред њима су "Авантуре у шумској школи" које је бојама оживела Марина Веселиновић.

У приповести заогрнутој духовитошћу и топлином, главни јунаци су животиње Храстове шуме. И они су ђаци који уче да постану боља бића.

"Мали читаоци ће научити нешто што је важно за њихов даљи развој, за даљи живот а то су неке особине, неке вредности које су трајне, које су непролазне за читав живот, које ће их одредити за читав живот. Уче о вредностима као што су љубав, пожртвовање, поштовање различитости, солидарност, шта је то срећа", казао је Љубеновић.

Без обзира на то што живимо у 21. веку, основне вредности су оно што смо ми некад звали старим добрим речником - кућно васпитање, каже Бојан Љубеновић.

"Те базичне вредности, основно кућно васпитање мора да се понавља из генерације у генерацију и да се деца уче томе. То је основа, то је темељ развоја сваке особе, сваког детета", рекао је Љубеновић.

Родитељ је тај који би требало дете да усмерава, да му се посвети посебно када дете треба да овлада читалачком вештином и кроз књигу почне да стиче нова сазнања.

Уз "Занимљив буквар" и "Авантуре у шумској школи" и родитељи могу да се забаве, али и подсете вредних ствари које су заборавили, верује писац.

Ако пробуђену љубав и лепу енергију пренесу деци - деца ће заволети читање.

број коментара 0 Пошаљи коментар