Саша Илић добитник Нинове награде за роман године

Роман "Пас и контрабас" Саше Илића проглашен је за Нинов роман године, саопштио је жири.

Име 66. добитника Нинове награде за најбољи роман године саопштено је, по традицији, у подне на конференцији за новинаре која је ове године одржана у хотелу "Москва" у Београду.

Роман "Пас и контрабас" је прича о џезу, љубави, Југославији и актуелном тренутку. Симболички је смештена између две револуције. Прича почиње побуном пацијената у душевној болници у Ковину, а завршава се једном личном побуном у Ђенови. 

У најужем избору поред победничког било je још четири романа: "Мулат албино комарац" Стева Грабовца, "Грозота или..." Слободана Тишме , "Yugoslav" Ане Вучковић и "По шумама и горама" Миленка Бодирогића.

Чланови овогодишњег жирија били су Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић.

Дан уочи проглашења најбољег романа године, на бојкот Нинове награде позвало је 18 писаца који су потписали отворено писмо јавности, у којем од својих издавача траже да њихова дела више не пријављују за Нинову награду јер је, како тврде, изгубила смисао.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јан 2020, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Cirilica

Dragi Cirilo, od kud ti znas kojim pismom pisu pisci i da li je isti kao sto izdavacka kuca stampa? Inace Srbi su stariji narod od cirilice, i pisali su stotinama godina raznim pismima i prije Cirila i Metodija i poslije. Srbin za razliku od nekih  naroda pisu sa dva i tako lakse konunicaraju sa svijetom a ozbiljni mediji ti nude opciju da biras izmedju dva pisma. A vecina bez problema cita oba pisma, neko i pisu lako oba.

(понедељак, 20. јан 2020, 12:46) - Milica [нерегистровани]

BRAVO!!!

Najbolji izbor! Odličan roman! Prava odluka pravog žirija!

(понедељак, 20. јан 2020, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Ћирило

Страшно је што се наши модерни писци стиде писма којим је писао српски нобеловац Иво Андрић...