Најчиталац: Милица има 13 година, а прочитала је 317 књига

Библиотека града Београда напунила је 89 година. На рођендан најуспешнијим библиотекарима и издавачима уручене су награде које носе имена зачетника те делатности у Србији, Марије Илић Агапове и Григорија Возаровића.

Протекле године Библиотека града Београда добила је 150.000 нових чланова и 95.000 књига и других публикација. А подстицај савременом читаоцу представљају осмишљени догађаји и дигиталне платформе.

"Ове године имали смо рекордан број програма 3.500, највећи број посвећен деци и особама с посебним потребама. Наша нова дигитална библиотека, на новој дигиталној платформи, бележи рекордан посетилаца и зато припремамо нова изненађења на дигиталном небу", каже директорка библиотеке Јасмина Нинков.

У дигиталном фонду данас је и "Илустрована историја Београда", дело прве управнице Библиотеке, Марије Илић Агапове.

Признање које носи њено име припало је Ивани Николић, библиотекару саветнику у Народној библиотеци Србије.

Награду "Глигорије Возаровић" добили су Златка Цревар, књиговезац и "Издавачки центар Матице Српске".

"Када смо пре 10 година почели да објављујемо едицију 10 векова српске књижевности, само смо могли да пожелимо да после 100 објављених књига добијемо награду која носи име нашег првог издавача", каже главни уредник Издавачког центра академик Миро Вуксановић.

Проглашен је и најчиталац – тринаестогодишња Милица Нешковић. 

"Прочитала сам 317 књига и највише ми се свиђа роман У мојој глави Градимира Стојковића", каже Милица.

Култура читања – темељ образовања 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истиче значај читања

"Култура читања је нешто што чини темељ образовања појединца и друштва, колектива и заједнице и треба да буде драгоцени свет који пажљиво негујемо", навео је Вукосављевић.

Осим што подстиче читање, Библиотека формира и читалачки укус што показују књиге у врху традиционалне листе "10 најтраженијих преведених дела".

Међу њима су дела Муракамија, Прилепина, нобеловца Хандкеа, Довлатова, која често изостану с листе најпродаванијих у књижарама, а говоре да библиотечка публика предност даје уметничкој књижевности.

Несбе је неприкосновено први на свим листама.

број коментара 0 Пошаљи коментар