Књига која децу учи емпатији и љубави према природи

Интерактивна књига "Тајне зеленог солитера", ауторке Сање Матијашевић намењене је деци узраста од четири до осам година. Кроз доживљаје главних јунака, шумара Часлава и веверице Цице, деца ће научити да воле природу, али и како добробит других треба да нам буде испред личног и тренутног задовољства, каже ауторка.

Књига "Тајне зеленог солитера" је поучна прича о доброћудном шумару који је, пред сам почетак зиме, пронашао изгубљено младунче веверице.

Пружајући јој заштиту, шумар веверицу одводи у свој дом. Паралелно са њеним одрастањем, кроз узбудљиве авантуре, упознаје је са законима природе, како би је, с пролећа, вратио у природно станиште – шуму.

Кроз доживљаје главних јунака, шумара Часлава и веверице Цице, задатке и игру, деца ће сазнати пуно о природним процесима и открити тајну зеленог солитера.

Упоредо са тим, кроз књигу се гради емотиван и топао однос између човека и веверице, па ће најмлађи, уз "Тајне зеленог солитера", развијати и емпатију према људима и животињама.

Ауторка Сања Матијашевић истиче да "Тајне зеленог солитера", пре свега, доносе причу о пријатељству и љубави, о томе како се треба наћи некоме у невољи, и како добробит других треба да нам буде испред личног и тренутног задовољства.

"Ова књига је мој покушај да код деце пробудим емпатију и љубав према људима, животињама и природи. Тајне зеленог солитера су они процеси и појаве у природи о којима понекад и не размишљамо, па и њих и природу узимамо здраво за готово. Деци је некад игра гађање и обарање птичјег гнезда, а не знају колико је труда ту уложено и какву су штету нанели", објашњава Матијашевићева.

Сви спратови зеленог солитера су живописни и занимљиви, али крошње су, како каже ауторка, најмагичније и најтајновитије. Веверица Цица треба да се усели на један такав спрат, а читаоци ће открити шта је све тамо чека.

"Главни јунаци ове књиге, шумар Часлав и веверица Цица, научиће децу да воле природу, и надам се, бар мало допринети да израсту у људе који брину о животној средини", поручује Сања Матијашевић.

Књигу "Тајне зеленог солитера" илустровала је Маша Павловић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

Knjiga

Knjiga je najbOlji prijatelj

(уторак, 05. нов 2019, 18:54) - Cvetka [нерегистровани]

Bravo!

Želim nam još puno, puno ovakvih inicijativa!

(уторак, 05. нов 2019, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

alo breeee

gde da se kupi knjiga?

(уторак, 05. нов 2019, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Где се књига може купити?

Или је то небитно јер је ово препорука да књигу не треба читати деци.