„Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић“, стварност преточена у књигу

У средишту пажње наше јавности ових дана је једна од највећих уметница данашњице, Марина Абрамовић, која после четири деценије поново борави у Београду. Осим изложбе и предавања пред нашом публиком је и нова књига Жанет Фишер „Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић“.

Београдски сусрет славне уметнице и психоаналитичарке. Пред њима резултат претходног сусрета, у Хадсону, где су током четири дана разговарале и то бележиле. Књига која објашњава душу Марине Абрамовић, везу између њеног рада и живота.

„Марина је погледала белешке разговора и рекла: 'Реч је о победи насиља.' Потом сам ја казала 'Да, заиста реч је о победи над насиљем.' Одмах је схватила наш неспоразум и рекла 'Победа над насиљем је исправно, јер ја сам победила'“, прича Жанет Фишер, психоаналитичарка.

„Та књига је за мене веома важна. Она је мала књига, али толико сажета и објашњава психолошку страну мог рада, тако да ће за многе људе бити занимљива да је прочитају.

Жанет је прво упознала Маринин рад 1998. године, на изложби у Берну. Потом и саму уметницу. Одмах сам схватила, каже: „Она изводи оно што ја истражујем. Читавим својим бићем преводи у уметност огромне унутарње и спољне моћи као и њихове односе“.

Тиме се бави дело Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић. На крају, уз књигу, још један, музички поклон ауторке уметници.

Типичан за њену домовину, Швајцарску.

број коментара 0 Пошаљи коментар