Враћање дуга завичају кроз збирку песама

Збирком песама "Исходиште", песникиња Нада Хаџи-Перић обележава две деценије изгнанства из родног Призрена, Душановог града на ободу Метохије.

Нада Хаџи-Перић, понесена Андрићевским "да је свако дужан своме завичају", чува сећања на дане проведене у Душановом граду, који је одисао српским господством.

"Она заправо позива на љубав, мир и схватање. Истовремено тако она опомиње, како нас као народ да се вратимо својим коренима. То није само њено исходиште, исходиште њене поезије, него је Косово заправо исходиште читавог српског народа", сматра Јелена Зеленовић, професор Српског језика и књижевности.

Само име песникиње је својеврсни путоказ у ново сутра. У стваралачком опусу стиховима потврђује не само своју припадност, већ и оно узвишено – љубав, веру и наду.

"Ја сам у својим збиркама покушавала да забележим многе историјске чињенице и оно што је било везано и за наш живот раније и ово у вези са овим најновијим дешавањима на том простору. Мислим да су толико те песме и значајне за генерације које долазе", каже Нада Хаџи-Перић.

Поезијом Нада Хаџи-Перић, иначе судија Апелационог суда у престоници, где живи и ради, збиркама песама "Надалиште", "Прибежиште", "Дођите самном и "Враћам се" потврђује своју оданост не само завичајној Метохији.

"У својој поезији она постаје путовођа сваком човеку, сваком од нас, да заједно са њом преживљавамо све њене боли и њене емоције. Да се сви ми кроз ту поезију вратимо нашем Светолазаровском Косову и Метохији", оцењује кљижевни критичар Милена Дорић.

Хаџи-Перићева је објављивање "Исходишта" увеличала и тиме што је приход од продатих примерака те збирке песама наменила обнови царске задужбине Светих Арханђела, надомак Призрена.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 30. јун 2019, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

Voleo bi

Voleo bi nesto vise da znam o ovoj Bogomdatoj Prizrenki i njenom radu i o njenoj zbirci. Hvala.