Пет деценија од Јовићевог судбоносног сусрета са бакром

У Железничком музеју, јубиларна изложба под називом "Бакар у мојим рукама", означава 50 година од када се уметник Томислав Јовић сусреће са бакром и упознаје нас са уметношћу на овој несвакидашњој подлози.

Стрпљиво и дуготрајно засецање бакарне плоче и истанчана креативност Томислава Јовића, јасно се види у сваком његовом делу.

Експресивност композиција огледа се у драмским ефектима које уметник уграђује кроз систем метафора блиских поезији и литератури.

"То је на почетку било из хобија, а онда ме је све више и више хватало, открио сам у ствари да је бакар један врло племенит материјал, у смислу метала за обраду", каже аутор Јовић.

Ковањем бакра бави се од 1968. године, када се први пут појавио на заједничкој изложби младих ужичких сликара. Тада је, каже, публика прилазила уметности.

"А, сада више уметност прилази публици, нешто се променило у односу публике према уметности. Не само према мојој уметности него према ликовној, музици, поезији и свему", наводи Јовић.

У своју креативност Јовић укључује и иконописе. Велике композиције овог уметника могу се видети на улазним вратима цркава и у Бијељини и Добоју.

број коментара 0 Пошаљи коментар