У овој години три до пет националних пензија

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић потврдио је да ће национална признања врхунским уметницима, после шест година паузе, поново бити додељена ове године. Међутим, број добитника биће знатно смањен у односу на године када су такозване националне пензије раније додељиване.

Владан Вукосављевић је, гостујући у емисији "Клуб 2" Радио Београда 2, објаснио да строжи критеријум за доделу националних признања подразумева и смањење броја добитника.

"Признања не би требало додељивати инфлаторно јер јасно је да великих, изнадпросечних, вишедеценијских доприноса култури нема толико да сваке године треба додељивати 15-20 лаурета. Не бих желео да дајем прогнозе, али мислим да ће их ове године бити од три до пет и то једно друштво може да прихвати. Не говорим о финансијском делу него о томе да свака инфлаторност обезвређује смисао признања", објаснио је Вукосављевић.

Национална признања треба да постоје, али би, каже министар, требало да буду израз "скоро неспорне, опште замишљене воље грађана овог друштва".

Напоменуо је да би признања требало да добију и они који нису познати широј јавности, али су својим радом током каријере давали изванпросечан допринос области културе у којој делују.

Министар је истакао да ће Нацрт медијске стратегије, који ће ускоро бити усвојен, регулисати емитовање скарадних садржаја у ријалити програмима на телевизијама са националном фреквенцијом.

"Обавеза Министарства културе је стална борба против непримереног садржаја на телевизијама са националном фреквенцијом. Медијска стратегија је оруђе којим ћемо се додатно борити против тога", наглашава Вукосављевић.

Даљински управљач не може бити главни судија

Одговарајући на опаске да ће "пре он остати без министарске функције, него што ће ријалити бити скинути с програма", Вукосављевић каже да он лично није имао никакве проблеме због својих коментара.

"Мени је проблем што неко на разуме о чему се ту ради. Држава ће или имати критеријум, као што их има углавном за садржаје програма телевизија које добију националну фреквенцију, или ће рећи 'то је небитно'. Ја не верујем да може да дође до званичног става да је то небитно. Према томе, одговор да је даљински главни судија, није добар одговор. Оно што мене за нијансу више брине јесте не то какви су коментари били из сфере политике већ релативно забрињавајуће ћутање из правца установа културе", истиче министар.

Коментаришући писмо Медијске коалиције премијерки Ани Брнабић, у коме се каже да је ситуација у медијима сваким даном све лошија и да су поједини новинари све угроженији, позивајући се на случај Милана Јовановића, министар је рекао да у том случају није реч о цензури него о криминалу, против којег ће се држава најоштрије борити.

"Реч је о криминалним чиновима који су недопустиви и ужасавајући за једно друштво а и борба против криминала припада тужилаштву, полицији, судовима. Очекујемо да ће сви ти органи до горњих граница своје надлежности максимално оштро реаговати у сваком случају кривичних дела која се директно или индиректно тичу представника медија", нагласио је Вукосављевић.

Борба за медијске слободе је борба која вечито траје

Медијске слободе јесу формално гарантоване и Уставом и законима, подсећа министар, али напомиње да ће борба за медијску слободу у оном ширем и дубљем смислу вечито да траје, са више или мање успеха.

Као највеће успехе у раду свог министарства Вукосављевић је издвојио отварање Народног музеја и Културног центра у Пекингу, а као највећи недостатак изостанак усвајања Стратегије културног развоја која ће, верује, бити усвојена ове године.

"Без те стратегије друштво зависи од тренутног политичког расположења, од слабости и врлина неког поједног министра, од његовог интересовања за поједину област. Лични афинитети министра не смеју да утичу на зацртану десетогодишњу културну политику", истакао је Вукосављевић.

Ипак, не жели да прогнозира када би Стратегија заиста и могла да дође на дневни ред.

Верује да је разлог за одлагање "загушеност система", а не то што у влади преовладава мишљење да има важнији ствари од Стратегије културног развоја.

Култура је, сматра министар, једна од најважнијих ствари у овом друштву.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 02. јан 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Drzava to je...Beograd

Verovatno ce "nacionalne" penzije da zavrse u Beogradu, kao i "nacionalni" stadion, a i ostale "nacionalne" stvari, jer u Srbiji van Beograda, sem paora, koji pune "nacionalnu" kasu nema niceg vise...

(среда, 02. јан 2019, 19:05) - Огњен [нерегистровани]

Из овога треба искључити...

Естрадне звезде треба искључити из доделе националних пензија. Свима који се сматрају уметницима треба контролисати приходе и пријаве пореза. А само онима који су у тешком материјалном стању или су им приходи испод минималне пензије додељивати националне пензије. Осталим истакнутим уметницима додељивати признања, награде и сл. Тако би било поштено.