Иконе Јоргоса Кордиса у Конаку кнегиње Љубице

У Конаку кнегиње Љубице отворена је изложба "Светлост од Светлости: Атос–Византија–Васељена" Јоргоса Кордиса, грчког иконописца и сликара, редовног професора Универзитета у Атини. Сматра се једним од најзначајнијих и најаутентичнијих представника савременог иконописа.

Препознатљив по модерном колориту и савременим ликовним решењима, Кордис ипак у својим делима строго следи канонске принципе, православне иконе.

"То је модеран приступ византијској иконографији, а то је најважније. Због тога је он постао један од најистакнутијих грчких иконописаца", каже историчар уметности у Хеленској фондацији за културу Никос Тситсимелис.

Увођење посетиоца у нову реалност нестварне Светлости и препознавања Светих, настојања су уметника да насликане иконе и место где су изложене буду духовна целина.

"Јоргос Кордис оставља заиста без даха са својим иконама, и не само иконама, него световном уметношћу византијског стила", каже професор Богословије у Призрену Велимир Михаиловић.

Сликарка Петра Папас истиче да апстрактне композиције и боје чине да та дела буду узвишена.

Поставка "Светлост од Светлости" представља ретроспективу радова насталих последњих десет лета.

Изложено је 76 остварења рађених различитим техникама. Од јачане темпере на дрвету, туша на папиру, до дигиталних слика.

"Оно што ме највише занима јесте ритам у сликарству, зато што је то најважнији елеменат кроз који се постиже однос између сликарског дела и гледаоца", каже Јоргос Кордис, иконописац и сликар.

"Старе иконе", "Светогорски Светитељи","Богослови Светитељи" и слике из циклуса "На хомеровским обалама" и "Личности Византије" у Конаку кнегиње Љубице до 30. новембра.

Остали аутори: Биљана Савић
број коментара 0 Пошаљи коментар