Премијера балета "Хазарски речник" 19. маја у Народном позоришту

Балет "Хазарски речник", по мотивима романа Милорада Павића, премијерно ће бити изведен у Народном позоришту, у суботу, 19. маја, а пет дана касније и у Мадленијануму.

Историја, легенда и имагинација о обећању хазарског кагана да ће прећи у религију оног мудраца који његов сан најбоље протумачи, у балету постаје прича о ловцима на снове – њих седам, у различитим пејзажима трагају за својим сновима, краду туђе и на крају нестају.

"Тако да су нека стања, некакви нови пејзажи које можемо да стварамо једино блиски тој књизи. Постоји ритуал улажења у сан и враћања из сна, у стварност. Као неки покрет", наводи кореограф Роналд Савковић.

Музика је комбинација различитих жанрова.

"Балет је конципиран врло строго, у једној оштрој естетској форми која захтева и од плесача и од кореографије и мало драматуршке основе да буде веома прецизна. Тако да је и музика морала бити прилично ефективна у том смислу", наводи композитор Миослав Бако.

"Хазарски речник" Милорада Павића позоришни живот започео је 2000. године.

У последњих неколико деценија, Балет Народног позоришта бавио се животом Боре Станковића, филмским сценаријом и причом из Другог светског рата, и сада, први пут једним домаћим књижевним делом.

Остали аутори: Николета Дојчиновић
број коментара 0 Пошаљи коментар