Голубац, Царичин град, Градац приоритети током 2018. године

Приоритетни задаци Републичког завода за заштиту споменика културе током ове године биће завршетак радова на Голубачкој тврђави, Царичин град, израда пројекта обнове Лазаревог града, наставак рада на живопису манастира Градац, као и ситне интервенције на Зејтинлику.

Директорка Завода Мирјана Андрић истиче да континуирано раде на споменицима који се налазе на Унесковој Листи светске баштине што је за њих приоритетно, али ту су и споменици којима је потребна хитна интервенција и споменици који су у завршним фазама што се тиче сликарства и конзерваторско-рестаураторског рада на самом објекту.

Андрићева је у интервјуу Танјугу нагласила да су хитне интервенције нешто што се дешава стално, јер су у питању средњовековна здања, а едукација људи није на завидном новоу да би знали да чувају и одржавају споменике културе због чега је, како каже, обим посла Завода увећан.

Као велики пројекат Републичког завода за заштиту споменика културе издваја Голубац и каже да ће планирана археолошка ископавања бити готова до септембра како би део тврђаве био отворен за туристе и додаје да ту ипак има још тога да се истражи.

Aндрићева каже да су археолошка ископавању детаљно спроведена, али није вршена конзервација те су стручњаци из Завода кренули са конзерваторско-рестаураторским радовим на каменој пластици које има доста по целом локалитету.

Наставиће се рад на конзервацији мозаика и жеља им је, како истиче Андрићева, да ништа не измештају већ да све сачувају на месту где је пронађено и презентују посетиоцима због чега је важно да цео локалитет са пронађеним остацима буде одлично чуван.

"Ми имамо невиђено благо на том подручју и све што радимо је пут ка номинацији Царичиног града који је Јустинијана прима. Јустинијана секунда (Улпијана) је близу манастира Грачаница и мислимо да можда сутра буде то заједничка номинација како би представили свету благо које се налази на територији Балкана", рекла је Андрићева.

Значајан пројекат је и обнова Лазаревог града у Крушевцу и у Заводу се ради на припреми пројекта те Андрићева још увек не може прецизније да каже у каквом је стању тај локалитет и шта све треба урадити.

Велики подухват је и манастир Бањска код Звечана, а Андрићева истиче да је већ много тога урађено на његовој обнови те ће током ове године грађани видети "нову Бањску".

Најкритичнији су, према речима директорке Завода, бедеми Бањске због подземних вода те стручњаци из Завода првенствено раде на томе.

Tоком ове године биће настављени радови на обнови живописа у манастиру Градац, радиће се и на конаку манастира Дечани, прави се план шта све треба урадити у манастиру Милешева који 2019. слави 700 година.

"Планирамо да завршимо и бедеме манастира Манасија. Бавимо се и споменицима ослободилачких ратова који се налазе у иностранству. Завршили смо гробља у Тунису, која ће бити у понуди наших туристичких агенција. Радимо споменике и у Чешкој, Аустрији, Немачкој, у Грчкој и Македонији редовно", наводи Андрићева.

Поред редовних активности на терену, Андрићева као значајну делатност Завода наводи и дигитализацију основних података о споменицима културе како би информације о српском културној баштини биле доступне домаћој и страној јавности.

Сматра врло важном едукацију деце и изградњу њиховог односа према споменицима културе већ од школског узраста, а у плану има да за студенте организује обилазак споменика на Косову и Метохији који су под заштитом Унеска.

"Потребно је организовани један вид едукације на терену. Људи се плаше да иду на Косово, нису били доле, не знају каква је ситуација, а важно је што више информисати и странце и довести их да виде наше споменике. Једно је причати са њима, а друго када они дођу и виде. Ја од пре две године повремено водим амбасадоре, посебно земаља које су признеле Косово, да погледају наше светиње и чују зашто је за Србе битно Косово", објаснила је Андрићева.

Друга значајна локација је Царичин град, археолошки локалитет из шестог века недалеко од Лебана, на коме се налазе остаци чак 14 рановизантијских цркава.

Летос је обновљен кров припрате на Пећкој патријаршији и тим поводом Андрићева је обишла тај објекат, први који је опремљен аудио-водичем.

"Порта је пуна, ту је пуно странаца, шетају са аудио-водичем, монахиње су растерећене. Свака наша светиња доле мора да има аудио-водич на свим језицима, а не да водичи долазе са свих страна и причају своју историјску причу о нашој задужбини", рекла је она и изразила наду да ће добити средства да током ове године аудио-водичима опреме и Богородицу Љевишку, Дечане и Грачаницу.

Андрићева има у плану и да изложбу, коју је Завод припремио поводом 70 година свог постојања, а која приказује споменике са Унескове Листе светске баштине и рад његових стручњака пре седам деценија и садашњих генерација, прикажу у иностранству како би се странци упознали са споменицима на КиМ-у и схватили значај који они имају за Србе.

број коментара 0 Пошаљи коментар