Књига "Насиље над Србима у 20. веку" донирана библиотекама широм Србије

Ревизорско-консултанстка фирма БДО донирала је 230 комплета двотомног издања "Насиље над Србима у 20. веку" Радослава Гаћиновића јавним библиотекама у Србији и Републици Српској.

Овим гестом обухваћено је 180 јавних библиотека у Србији и 50 у Републици Српској.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић поздравио је данас донацију фирме БДО, поводом 25 година пословања те компаније, указавши на значај таквих гестова корпоративног доброчинства који су ретки.

Вукосављевић је подсетио да су нацртом Стратегије развоја културе предвиђене пореске олакшице за приватне фирме које улажу у културу и подвукао да држава и приватни сектор морају бити посвећени истим циљевима и задацима када је култура у питању, која представља одраз свести једног друштва.

Гест фирме БДО да донира књиге библиотекама у Србији, али и у Републици Српској, министар види као доказ постојања свести да РС припада српском културном простору, нагласивши да "морамо да чувамно своје особености и своје национално културно језгро, јер је то основа да се једна култура уклопи у сложене видове сарадње са културама других народа".

"Насиље над Србима у 20. веку" је обимна историјска студија која обухвата период од Берлинског конгреса до НАТО агресије 1999. године и представља обимну, научно и фактографски утемељену ретроспективу историјских процеса који су доводили до страдања српског народа.

Вукосављевић је на конференцији за новинаре у Библиотеци града Београда приметио да је то недовољно обрађена тема и да без обзира што су изнете чињенице познате, шира јавност није у довољној мери информисана о томе.

Министар је нагласио да историја шаље гласне поруке, али се историјско искуство недовољно користи и често смо "лоши ђаци учитељице живота".

Директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић захвалио је на донацији и рекао да је то пример како је једна успешна компанија друштвено и национално одговорна.

Он је приметио и да је издање "Насиље над Србима у 20. веку" у функцији утврђивања истине, приметивши да смо "често неодговорни према жртвама и страдалницима", те је Гаћиновићева књига допринос и залагању за успостављање културе сећања на чему раде владе Србије и Републике Српске.

Директор фирме БДО Милован Поповић каже да су уверени да нас "историја учи будућности", због чега су одабрали баш књигу Радослава Гаћиновића.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков истакла је да су јавне библиотеке најјача и најбоље организована културна мрежа и да свака општина мора да има своју библиотеку, као и да набавка књига мора бити у фокусу сваке културне политике.

Она је захвалила на донацији, али и Министарству културе које путем конкурса помаже откуп књига за библиотеке.

Нинков је нагласила да у времену економске кризе свака донација значи и изразила уверење да овакви примери неће бити ретки.

Министарство културе је на Конкурсу за суфинансирање издавања капиталних дела на српском језику и посебно вредних дела из домаће и преводне књижевности помогло са милион динара објављивање књиге "Насиље над Србима у 20. веку".

Комисија Министарства је оценила да тај издавчки пројекат значајно доприноси унапређењу и развоју културе и да њено издавање изискује обиман истраживачки рад, усклађен са општим интересом у култури, циљевима и приоритетима конкурса.

Министарство је у овој години на захтев библиотекара извршило ванредни отклуп публикација које се баве националном историјом и културом и са 1.330.560 динара суфинансирало откуп три наслова - "Велика Србија", "Културна историја Срба" и "Дуго кретање између клања и орања - Историја Срба у новом веку (1492-1992)".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. нов 2017, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Bilo bi lepo, da svaka Srpska kuca, u Srbiji, ali.....

........i sirom sveta, ovu knjigu ima u svojoj - biblioteci!I, ne samo da ima, vec i da je procita, i drugima - preporuci!!!