Отворен Музеј савремене уметности

Музеј савремене уметности је данас, после 10 година, коначно отворио врата за посетиоце, који од 10 часова у великом броју долазе како би обишли реновирану зграду на Ушћу и погледали изложбу "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности".

Без пресецања црвене врпце и званичних говора импознатна зграда на Ушћу, дело архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић, отворена је за јавност на дан када је 1965. године примила први пут публику. Реконструкција и адаптација трајала је од 2007. године.

"Феноментално, јако ми се допада, супер што је коначно отворен музеј, сада имам прилику да погледам ремек-дела наше савремене уметности уживо", неки су од коментара оних који су одлучили да међу првима погледају реновирану зграду и изложбу "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности".

Посетиоцима Музеја министар Вукосављевић је уручивао монографије о МСУ и Петру Лубарди.

Првих 100 посетилаца добили су вредна издања, а више хиљада њих је одлучило да јутро проведе у музеју.

Неки су први пут ушли у здање на Ушћу, док су други жељно ишчекивали да га поново обиђу.

"Мало је музеја у Београду отворено. Не знам колико је прошло од када сам била овде. Променењен је значајно, изгледа модерније и поставка ми се много допада", рекла је Танјугу Славица Субић.

Музејски радник Татјана Марковић истиче да је важно да представимо нашу актуелну ликовну сцену и нада се да ће наредне године бити отворен и Народни музеј.

Соња Лапатанов, балерина наводи да је 1965. као млада уметница била у прилици да присуствује отварању музеја.

"За мене су ово други утисци, с обзиром на то да сам ја већ 1965. имала ту срећу да као јако млада уметница присуствујем отварању и касније посећујем овај простор. Он је већ тада био простор 21. века", наводи Лапатанова.

Студент графичког дизајна Немања Ђуровић је срећан што коначно има прилику да уживо види нека од ремек-дела савремене српске у југословенске уметности.

"Нека од ових дела сам видео само на интернету и у књигама и драго ми је што је музеј отворен и што имам прилику да их сада и уживо погледам", рекао је Ђуровић.

"Први пут сам овде и стварно је фантастичан музеј. Обогатила сам данашњи дан и своја сазнања", нагласила је Зорка Вилимановић.

Музеј су обишли и премијерка Србије Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, градоначелник Београда Синиша Мали, градска секретарка за културу Ивона Јевтић, као и представници иностраних културних центара у Београду и уметници.

"Не стајемо на овоме. Од сутра крећемо да се фокусирамо у потпуности на завршетак радова на Народном музеју, да и Народни музеј после 2003. године поново отворимо и да тиме најконкретније, без икаквих празних прича, докажемо колико нам је култура важна", навела је Брнабићева.

Обнова те реперзентативне зграде подразумевала је уређење подрумских просторија (депоа, радионица, атељеа за конзервацију и економата), сређивање крова, измештање енергетског блока из зграде музеја у засебан објекат, комплетно уређење ентеријера, замену инсталација и обнављање фасаде.

Музеј је након ових радова добио простор и опрему за излагање и презентовање уметничких дела у складу са светским музеолошким стандардима и представља паметну зграду у којој је све компјутеризовано.

Колекција Музеја савремене уметности формира се још од 1958. године, а данас броји више од 8.000 дела.

Нова изложба дела из збирки МСУ обухвата преко 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас. Аутор концепције је др Дејан Сретеновић, а кустоси изложбе су Мишела Блануша и Зоран Ерић.

Изложба на пет нивоа музеја структурирана је као низ од 18 секвенци, слободно груписаних око хронолошке осе која прати историјски развој уметности у Југославији и Србији у периоду дужем од једног века.

Термин "секвенце", преузет из филмске терминологије, овде се односи на уметничке правце, тенденције и покрете.

До 27. октобра публика ће бити у могућности да у било које време обиђе изложбу, а улаз ће бити бесплатан.

У том периоду у пратећем програму наступиће диригент Хајнц Карл Грубер, сопран Бранислава Подрумац и диригент Урс Габријел Фелц, док ће играчи плесне компаније "Дрезден-Франкфурт" и српски играчи изводити две кореографије славног Јакопа Годанија.

Оргнизован је и музички програм на платоу испред музеја, уз џез квартет "Фоур Плус", ди-џејеве Бобана Петронија и Соњу Павлицу, као и програми за најмлађе посетиоце.

У плану је да се поставка не мења до лета следеће године.

Од сутра до петка, 27. октобра, до Музеја савремене уметности (МСУ) на Ушћу посетиоце ће возити аутобуси Градског саобраћајног предузећа на посебним линијама Музеј 1 (од Вуковог споменика), Музеј 2 (од Трга Републике) и Музеј 3 (од Бановог брда).

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 20. окт 2017, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

A+

Ovo se zove odlicna vijest a odlicne vijesti uvijek uljepsaju dan.