Oко 1.000 књига прикупљено у акцији "Књига солидарности"

Поводом почетка овогодишње "Књиге солидарности РТС-а", током петочасовне акције у згради "Радио Београда" слушаоци и гледаоци РТС-а поклонили су око 1.000 књига за сиромашне библиотеке у Србији.

Данашња донација грађана који су се одазвали на позив РТС-а свој нови дом наћи ће у Основној школи "19. октобар" у селу Маршић код Крагујевца, где је прво одредиште на које се "Књига солидарности" ове године припремила.

Тим предвођен уредником Михаилом Шћепановићем одлази у Маршић 20. октобра, а потом у још девет места у Србији где ће донирати око 12.000 књига библиотекама или школама.

Сви грађани који су данас допринели најстаријој програмској акцији РТС-а на поклон су добили по једну књигу, дар РТС Издаваштва. 

Организатори акције захваљују још једном свим донаторима акције "Књига солидарности РТС-а".

Деценијама слушаоци и гледаоци РТС-а донатори су акције "Књига солидарности", која за циљ има опремање школа и школских библиотека широм наше земље.

Од оснивања, 6. октобра 1972. године, "Књига солидарности" је јединствена активност која има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда тамо где се говори, чита и пише на српском језику.

Учешће у програмима "Књига солидарности" за ове четири деценије узела су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва.

Захваљујући нашим слушаоцима, гледаоцима и читаоцима, сакупљено је око три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помагала и спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације.

До сада је основано (или допуњено) 1.300 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији.

Обновљене су и допуњене библиотеке у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленић, Куманица и Липањ, а више од 2.000 одабраних наслова стигло је у Хиландар и његов метох Каково.

"Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом "Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар