Ненад Илић о представи "Олимп": Какав догађај!

"Олимп" (у славу култа трагедије) – представа која траје 24 сата! И још директан дан и ноћ пренос на телевизији (РТС 3).

Тешко је поверовати да се било која позоришна представа може пратити са занимањем у директном ТВ преносу. Па још ако траје 24 сата!

Савремена цивилизација свечано је прво објавила "смрт Бога", па "смрт уметности", "смрт филозофије"... Остале су само техника и економија.

Скоро нисам видео неки производ савремене уметности који може да изазове оволико поштовање.

У представи "Олимп" фламанског редитеља Јана Фабра направљен је херојски напор да се смрт уметности не призна.

Заиста херојски. Сатима и сатима глумци-играчи изводе подвиг од ког застаје дах.

Иза спектакуларних слика насталих савременом анализом грчких трагедија стоји дуг и напоран рад.

Посвећен. Посвећен у тој мери да ми хришћани не можемо да позавидимо складној заједници на сцени.

Глумци и глумице су махом голи, а да та голотиња нема везе ни са порнографијом ни са провокацијом малограђанштине, па чак ни са подвученом еротиком – она је само једно од средстава за искрено улажење у проблеме људског постојања.

Нема подразумевања. Извођачи су буквално оголели себе.

Глумци до изнемоглости понављају реченице док их заиста не прихватимо и уђемо у дијалог са њима, поливају се бојама, мажу уљем, рву се, играју уз хипнотичку музику и ваљају по земљи, воде љубав са биљкама и невидљивим визијама – све под палицом дебељушкастог Диониса иако се противе осталим паганским боговима. Раде све то до изнемоглости.

Поштено. Сведоче своју уметничку веру. Не спадам у љубитеље оваквих форми, али ова представа се дефинитивно издваја искреношћу и аутентичношћу.

Иза свега стоји трагедија, али суочавање са њом није лишено хумора и виталности која фасцинира.

Отпор претварању човека у саставни део рационалног западног пројекта.

Нешто што личи на све уметничке и позоришне побуне од шездесетих година наовамо, али лишено свега тривијалног, баналног.

Откривају нам шта стоји иза сумануте културе екстазе као једине паузе у сивилу свакодневице.

Човек је ограничено али величанствено биће говоре нам, а извођачи представе на крају отворено траже признање за своје херојство али и за херојство човека уопште. Трагичног јунака.

Затим иронишу тај свој позив претварајући озбиљну и за гледаоца захтевну кореографску причу у баналну еротичну кореографију са медија као што је наш несрећни "Пинк".

Упућени се сете како је бунтовник Буњуел завршио филм о Светом Симеону Столпнику у тадашњем диско клубу.

Мистичка екстаза враћа се на инстант екстазу савременог доба.

И на крају кад се Дионис, алтернатива сувом рационализму цивилизације, повуче, поручују нам – "дишите слободно и замислите нешто ново!"

А ми хришћани знамо да је једино ново под сунцем – Христос.

И само можемо да се замислимо како на прави начин ући у контакт са посвећеним уметничким борцима за људскост без Бога.

Дивно је кад ти неко да повод за озбиљан дијалог. Незгодно је што те то обавезује да изађеш из сопствене млакости и подразумевања.

Велико је освежење кад се макар за неко време можемо измаћи из наших локалних (великих) проблема и сагледати проблеме данашњег човечанства.

И наравно да можемо да се подсетимо обавезе светске мисије православља. Зашто не и у култури?

Снимак ове изузетне представе требало би приказивати ако не у богословијама а оно сигурно на богословским факултетима.

Да би будући свештеници и теолози могли на време да нађу прави одговор на крик овог времена – "дајте нам нешто заиста ново!"

А то да уметници који се инспиришу православљем могу да буду испровоцирани да нађу савремен превод византијске естетике и хришћанске слике света која би другачијим али подједнако вредним уметничким средствима као у овој представи могла да постане наш културни излазак у свет – не треба посебно подвлачити.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. сеп 2017, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Olimp

Hvala sto ste emitovali uzivo.Odlicna predstava

(понедељак, 25. сеп 2017, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

i sta sad...

Sta je sledece: da traje 48 sati predstava, 7 dana.... rijaliti pozoriste... posto vec imamo rijaliti TV

Ne smeta mi sto su goli, kakve veze ima ili sto je rejv muzika.... ali cemu sve to 

(понедељак, 25. сеп 2017, 17:35) - Jaka [нерегистровани]

Nadam se samo...

Ostaje mi samo da se nadam da je autor teksta ironican kad ovu perverziju povezuje sa hriscanstvom.jadna je ovo umetnost sa krvavim srcima i golotinjom.

(понедељак, 25. сеп 2017, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

pa ne znam...

Hriscanski ili ne ali meni se ova predstava uopste ne dopada. Svaka cast izvodjacima na izdrzljivosti ali ovo je ..... 

(понедељак, 25. сеп 2017, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

dionis i hriscanstvo - sta mi rece

da li je moguće da neko govori pozitivno o ovoj predstavi I to još iz navodnih crkvenih krugova?Dionis je simbol svega lošeg makar gledano iz ugla "uzdržljivog pravoslavlja", raskalašnost i raspojasanost u odnosu na celomudrenost I potpuno uzdržanje od uživanja oličeno u monaškom zavetu!?!Pravoslavno misionarenje osim propovedi šta treba činiti ima i drugu stranu koju đakon ne znam da li svesno prećutkuje a to je raskrinkavanje greha i razobličavanje nepokajanih grešnika, sve do bacanja anateme na one koji izazivaju sablazan za mnoge.Nemoguće je služiti i Bogu i mamonu, Bogu i Dionisu.zloupotreba vlasti i licemerje i osionost silnika - dve stvari o kojima Bogorodica između ostalog govori u svojoj pohvali Bogu prilikom spoznaje da će biti Majka Izbavitelja ljudi. 

(понедељак, 25. сеп 2017, 14:18) - anonymousJaa [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast za tacna i precizno zapazanja djakone...I na hrabrosti da to iznesete.Posebno kada jadni nam mediji svoju plitkocu utapaju u buci i nadvikavanju da kazu kako je kultura beskorisna i stetna jer, valjda njima ne donosi dovoljno para...

(понедељак, 25. сеп 2017, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Истина

" У представи "Олимп" фламанског редитеља Јана Фабра направљен је херојски напор да се смрт уметности не призна."Управо овакве представе убијају уметност.Ово никаква уметност није, поготово позоришна. Обичан несувисли перформанс.Фабр мисли да сви гледаоци до детаља познају све античке трагедије и да могу да разумеју шта се тамо догађа.


(понедељак, 25. сеп 2017, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Све је то могло да стане у два сата.