Вукосављевић: Посета Кониорду подстицај за ширу сарадњу

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић је изјавио, након састанка са министарком културе и спорта Грчке Лидијом Кониорду, да је договорено да се током седнице влада Србије и Грчке, која ће бити по свој прилици у јулу, обнови програм о сарадњи две земље у области културе.

Владан Вукосављевић је истакао да је током састанка постигнут највиши степен сагласности о неопходности даљег унапређивања међусобне срадње у области савременог стваралаштва, заштите културног наслеђа, размене позоришних представа, превођења савременог књижевног стварлаштва и оценио досадашњу сарадњу са Грчком у области културе као изванредну.

"Посета грчке министарке Лидије Кониорду је дала додатни подстицај да та сарадња буде још свеобухватнија на свим пољима", рекао је Вукосављевић.

Навео је и да је постигнута сагласност да се појача интензитет регионалне сарадње у области културе чиме ће се упутити снажна порука о томе да земље у региону, земље читаве југоисточне Европе интензивирају сваки вид културне сарадње.

Министар је рекао да ће конкретни резултати данашњег разговора бити реализовани врло брзо у периоду који следи, уверен да ће Народни музеј у Београду, након отварања, угостити већ на јесен следеће године велику изложбу из Грчке.

Најавио је и да ће ускоро бити видљиви први ефекти разговора у конкретној сарадњи установа културе две земље.

Истакао је и да је Грчка показала велико разумевање за став Србије када је реч о очувању српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

"То питање је за нас од изузетног значаја и грчка страна је, као и до сада, пружила принципијелну подршку и кроз непризнавање такозване државе Косово и кроз потпуно поштовање српског става када је реч о евентуалном будућем захтеву такозваног Косова за пријем у Унеско", рекао је Вукосављевић.

Министар је рекао да је Србија захвална грчкој министарки културе и грчкој влади и додао да је то још један доказ да сарадња две земље у овој области функционише на врло високом нивоу", додао је он.

Министарка Кониорду је подсетила да Грчку и Србију везује традиционално пријатељство, али и културне, религиозне и друштвене споне и приметила да састанци, попут данашњег у Министарству културе Србије, могу да утичу на стварање боље сарадње у свету који се непрестано мења.

Нагласила је да је "данас засађено значајно семе за будућу сарадњу" и да плод тога зависи од даље комуникације и сарадње, али и од "ширења тог семена ка другим земљама".

"Има много изазова и они су свеприсутни и наша је дужност да истакнемо културно наслеђе свеке земље, укажемо на оно што је заједничко, али и обезбедимо да се сачува и у најбољем светлу прикаже и оно што је карактеристично за наслеђе сваке појединачне земље, разлике које постоје", истакла је министарка Грчке.

Навела је да културно наслеђе инспирише и може да подстакне нове креације, приметивши да и Србија и Грчка негују сећање, али и подстичу нове могућности, нове идеје и стваралштво.

број коментара 0 Пошаљи коментар