Изложба слика Драгоша Калајића у Галерији РТС-а

Након 10 година јавност у Србији има прилику да види дела Драгоша Калајића у Галерији РТС-а. Изложба је отворена до 16. септембра.

Аутор ретроспективне изложбе, историчар уметности, Дејан Ђорић објашњава да је упоришта за своје стваралаштво Драгош Калајић имао у образовању започетом у класичној гимназији, љубави за грчке и римске класике, сликарству иницираном Медијалом и веома рано исказаном интересовању за смисао и судбину идеја.

Драгош Драго Калајић (Београд, 22. фебруар 1943 - 22. јул 2005) студије уметности започео је на београдској Ликовној академији а завршио на римској Accademia di Belle Arti 1965. године с највећом оценом.

Био је члан Удружења ликовних уметника Србије, Удружења књижевника Србије и Савеза писаца Русије.

Осим ликовног и књижевног стваралаштва, бавио се ликовном критиком и теоријом, филозофијом културе, политичком публицистиком и издаваштвом.

Сматран је уз Александра Дугина и Алена де Беноа најважнијим традиционалним (десним) мислиоцем друге половине двадесетог века.

Између 1968. и 2005. објавио је 18 књига у Србији, Хрватској, Републици Српској, Русији и Италији а две су изашле постхумно. У периоду од 1964. и 2004. приредио је 18 самосталних изложби у Риму, Београду, Бриселу, Загребу, Модени, Милану, Болоњи, Бреши и Сремским Карловцима, а две су одржане постхумно.

број коментара 0 Пошаљи коментар