Први пут обележен Дан Библиотеке Матице српске

У Новом Саду је први пут обележен Дан Библиотеке Матице српске у присуству великог броја угледних гостију, а тим поводом установљена је и награда "Златна књига Библиотеке Матице српске".

Свечаној академији присуствовали су представници градске и покрајинске власти, као и колеге библиотекари управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, директор Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", Александар Јерков, директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић-Зечић, директор Библиотеке Српске патријаршије Зоран Недељковић, директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић и други, наводи се у саопштењу.

Свечану академију отворио је епископ бачки Иринеј, а присутне је поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Уследила је беседа о књизи и библиотеци, коју је одржао Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.

Први добитник награде "Златна књига Библиотеке Матице српске", је први академик Предраг Пипер, професор универзитета, водећи српски слависта и библиограф.

Награду је уручио академик Миро Вуксановић, председник Управног одбора БМС, који је одржао беседу о добитнику, који се такође обнратио гостима.

На свечаној академији уручене су и две Јубиларне захвалнице. Први добитници су Матица српска, оснивач Библиотеке, која ове године обележава 190 година рада, те најистакнутији српски библиолог Лаза Чурчић, поводом 90 година живота.

На свечаној академији учествовао је и хор Гимназије Јован Јовановић Змај, као и драмски уметници Небојша Дугалић и Исидора Поповић.

За Дан Библиотеке изабран је 28. април, дан када је, 1864. године, пароброд "Напредак" бечкеречког трговца Јована Форовића кренуо из Пеште за Нови Сад, носећи шездесет и један сандук са целокупном Библиотеком Матице српске.

Дан Библиотеке Матице српске има јасну историјску, националну и културну конотацију и од сада ће се обележавати сваке године, наводи се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар