Обновљена кућа Радоја Домановића

У Овсишту код Тополе свечано је отворена обновљена родна кућа великог књижевника и сатиричара Радоја Домановића, у којој се налази огранак Градске библиотеке из Тополе, саопштио је Београдски афористички круг.

Домановићев спомен-дом реконструисан је средствима Министарства културе и информисање и Општине Топола, који су за ову намену издвојили по 15.000 евра у динарској противвредности.

Претходна обнова куће, старе више од 150 година, завршена је 1973. године.

На отварању обновљеног објекта говорили су Младен Весковић, виши саветник у Министарству културе и информисања, Александар Чотрић, народни посланик у Скупштини Србије, Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије и Слађана Митровић, директорка Градске библиотеке "Радоје Домановић" у Тополи.

Сви говорници су изразили наду да ће спомен дом Радоја Домановића постати место у којем ће се одржавати књижевне манифестације, изложбе, концерти и које ће посећивати ученици из целе Србије.

Радомир Андрић, председник УКС уручио је награду "Радоје Домановић" Бојану Љубеновићу из Београда, за најбољу књигу сатире у 2014. години. Љубеновић је награђен за књигу сатиричних прича "Писма из Србије".

Представници Министарства културе и информисања и Удружења књижевника Србије поклонили су примерке већег броја књига огранку Библиотеке у Овсишту. У том простору постављена је и изложба "Стара Србија" - сто цртежа Живојина Андрејића.

број коментара 0 Пошаљи коментар