Читај ми!

"Деца Бестрагије" најбољи роман за децу и младе

Награду Змајевих дечјих игара "Раде Обреновић" за најбољи роман за децу и младе добило је дело Уроша Петровића "Деца Бестрагије".

На 180. рођендан чика Јове Змаја, писцу Урошу Петровићу уручена је награда Змајевих дечјих игара „"Раде Обреновић" за најбољи роман за децу и младе у 2013. години. Петровићу је признање припало за књигу "Деца Бестрагије" у издању "Лагуне".

Читаоница Градске библиотеке у Новом Саду била је претесна да прими све љубитеље литературе Уроша Петровића.

Од када се појавио, његов роман "Деца Бестрагије" својеврстан спој епске фантастике, пустоловине и мистике, са сакривеним загонеткама али и бројним поукама и порукама, изазива велику пажњу и деце и одраслих.

По оцени жирија Змајевих дечјих игара, роман је изузетан због композиције, нетипичне за романе за децу, динамичног начина приповедања, изванредног стила и интригантне тематике.

"Мало преберем по сећању шта је на мене оставило најјачи утисак од прича које сам чуо или које сам доживео, онда седнем да то пренесем на папир без икакве идеје како ће то испасти." рекао је Урош Петровић.

Аутор романа каже да никада не зна шта ће се десити на следећој страници па понекад изненади и самог себе, што је добар је план за писање.

На рођендан Чика Јове Змаја уручене су и награде фестивала монодраме за децу. Признање "Сигридруг" добиле су књижевница Весна Алексић и драмска уметница Маја Николић за монодраму "Мој први бицикл".

број коментара 0 Пошаљи коментар