Читај ми!

"Матићев шал" за Милоша Бркића

Традиоциналана награда "Матићев шал", која чува успомену на песника Душана Матића, додељена Милошу Бркићу из Пожеге за дело "Сенке у очима". Манифестацију по 32. пут организује Народна библиотека у Ћуприји.

Младом песнику Милошу Бркићу из Пожеге уручена је књижевна награда "Матићев шал" у оквиру традиционалне културне манифестације 32. "Матићеви дани".

Бркић је награду добио за збирку песама "Сенке у очима" у издању Народне библиотеке Ужице.

"Матићев шал" се додељује песницима до 27 година за најбољу прву збирку песама, објављену између две манифестације. Награда се састоји од уникатног ручно плетеног шала, повеље и новчаног износа.

Образлажући одлуку, председник жирија и Удружења књижевник Србије Радомир Андрић из Београда је истакао да двадесетседмогодишњи Милош Бркић "за разлику од многих својих вршнајака, успева да успотави присну комуникацију са ововременим читаоцима, првенствено мелодиозним лирским исказима и луцидним промишљањем онога што видимо и онога што само наслућујемо, остварујући тако, како сам наглашава, неопходну сликовну и значењску фузију".

"Бркић, потенцирајући, истовремено путоказе до илузорних извора другачијег света, у односу на постојећи, трага за "сенкама" минулог детинства и првих младалачких сневања и лови својства језичке експресије у вишеделним поетским датостима, колико рефлексивним, толико лирски устрепталим", рекао је Андрић.

У сваком случају, ова поезија нам открива ововременог интелектуалца, који се не мири са канонизованим моделима певања, закључио је Андрић.

Бркић је рођен 1986. године, завршио је Факултет за услужни бизнис у Новом Саду.

Говорећи о "Матићевим данима" Андрић је истакао да "време не само овдашње, на известан начин и оно раније, никада није имало превише слуха за песнике који долазе и доносе нешто своје - другачије и у поетском осмишљвању, како би рекао Душан Матић, слободније и субверзивније".

Отуд ова манифестација одолева изазовима времена и опстаје независно од недостатака материјалних средства и веће друштвене помоћи.

У конкуренцији за награду био је велики број књига песника из готво свих делова Србије.

"Матићеви дани" се одржавају под покровитељством Министарства културе и Скупштине општине Ћуприја, а посвећени су великану српске књижевности, надреалисти, академику и дипломати Душану Матићу (1898-1980), рођеном у Ћуприји 13. септембра.

Пре свечаног уручења награде у Народној библиотеци "Душан Матић" у Ћуприји, која се налази у родној кући Матића, одржан је "округли сто" на тему "Душан Матић између реченог и нереченог".

"Матићеви дани" почели су 9. септембра, а завршиће 16. септембра оперским аријама: Данило Стошић, тенор, Јована Чуровић, сопран, Дејан Лутовац, тенор, уз клавирску пратњу Невене Живковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 14. сеп 2013, 11:25) - Slayer [нерегистровани]

Brat

Najbolji mladi pesnik u Srbiji!