Читај ми!

За културу ни један одсто

Из буџета за 2013. годину 0,62 одсто средстава биће издвојено за културу. То је најмање издвајање за културу у последњих двадесет година у Србији и оно ће неминовно утицати на рад институција културе.

Од укупног буџета планираног за наредну годину, култура може да рачуна на свега 0,62 одсто, односно, на скоро 6 милијарди динара. То је најмање издвајање за културу за последње две деценије у Србији и оно ће неминовно утицати на рад музеја.

Већ неколико година, култура у Србији добија мање од један одсто укупног државног буџета. Кад се тај износ подели на близу 40 установа културе које финансира Република, крајњи корисник добија тек неколико промила. У таквим околностима, свако ново смањење делује очекивано.

"Правећи Буџет за 2013, ми смо предвидели могућност да финансирање програма буде минимално и у том смислу ћемо се посветити изложбама из наших фундуса", каже директорка Музеја савремене уметности Бранислава Анђелковић.

Музеј савремене уметности истовремено чека реконструкцију, и у том чекању није једини. Наредне године навршиће се деценија откако је стална поставка Народног музеја повучена због реконструкције зграде. И даље се не зна када ће бити постављена.

Затворена врата највећег и најстаријег музеја у држави најбоље илуструју ситуацију у којој се налази култура у Србији. Упркос кризи, оптимизам у тој установи постоји.

"Увек сам била уверена да ће за добре пројекте бити новца. Ми имамо неколико приоритета, а први и основни јесте санација овог простора", наглашава в. д. директора Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

Народни музеј припрема и обележавање јубилеја Миланског едикта. Новац за то требало би да стигне и из других извора. Пошто ће државног новца за културу бити све мање, стручњаци упозоравају да кризу треба посматрати као изазов.

"Све то сада пружа могућност за мотивисане да не допусте да оваква редукција буџета утиче на смањење и кавалитет програма и културне понуде", поручује професорка Универзитета уметности у Београду Весна Ђукић.

"Потребно је да се музеји окрену публици, да поставке буду интерактивније, да људи који посећују музеје могу да учествују", истиче Бојана Субашић из Завода за проучавање културног развитка.

Мање новца тражи бољу организацију и лепше паковање. Колико је то важно, обично видимо једном годишње. У Ноћи музеја приметимо и да музеји не морају да буду незанимљиви.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 21. нов 2012, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Kultura Srbije

Nazalost,kulturni zivot Srbije nije za pohvalu,i zaista je tuzno sto je nasa omladina neobrazovana.Danas se njihovi zivoti svode na internet komunikaciju i potpunu predanost vitruelnom zivotu.Za to nije kriv niski nivo kulturnog zivota u Srbiji vec medijska propaganda.Apelujem da se umesto "grandovskog" i virtuelnog zivota propagiraju knjige,predstave,biodkopi...Takodje smatram da treba deci od malena stavljati do znanja da je to "u trendu", a ne danju "visiti na fejsu", a nocu po splavovima.Kada pocnemo primenjivati gore navedeno,moci cemo sa optimizmom reci da se kulturni zivot Srbije podigao na visi nivo.

(среда, 21. нов 2012, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Define Culture

Ништа следећа генерација ће морати да тражи реч "Култура" на гуглу да схвате на шта се то уопште односи!

Али битно да блада идаље има 1001 аутомобил и да и секретарице имају своје шофере! Али култура није битна имамо Америчку

(уторак, 20. нов 2012, 23:49) - anonymous [нерегистровани]

Zasto se cudimo?????

Pa sve dok imamo one poput Karleuse koji se smatraju "nezanemarljivim faktorom" u nasoj javnosti, sve dok im se koncerti do poslednje karte rasprodavaju, sve dok trpimo sav njihov sund i kic i svu glupost, nemozemo se nadati nicem boljem. Nasa omladina htela-nehtela biva trovana kojekakvim budalastinama i ostaje nam samo da se nadamo da ce to valjda jednog dana proci i da ce se u nasoj Srbiji uspostaviti prave vrednosti.

(уторак, 20. нов 2012, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

Акција!!

Требало би покренути акцију, сличној оној "Битка за бебе" и подржати финансијски обнове музеја, један по један...Требало би почети од Народног музеја, па Музеја савремене уметности и тако редом.Срамота за народ што дозвољава овако, ако се увек будемо вадили на то да има и пречих ствари, музеји онда слободно могу да се затворе.

(уторак, 20. нов 2012, 19:27) - Ненад Тасић [нерегистровани]

узрок-последица

Драги анонимус,
Не мислите ли да постоји нека узрочно-последична веза између дугогодишњег запостављања културе и њеног квалитета?

(уторак, 20. нов 2012, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se!

Ako bi se novac dodeljivao po vrednosti onda mislim,...Kakva nam je kultura i to je mnogo.

(уторак, 20. нов 2012, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Prazne priče

Sve su to prazne priče. Jedina istina je da je na delu kulturni genocid nad srpskim narodom jer, da nije tako, Narodni muzej ne bi bio zatvoren niti jedan jedini dan.

(уторак, 20. нов 2012, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

nista

bolje da nista nisu ni dali, pa da svi ynaju da su prepusteni sami sebi.

(уторак, 20. нов 2012, 17:16) - Potomak [нерегистровани]

Suicid

Kulturni suicid jednog naroda, strasno. Muzeji ne rade, niko ne cita itd.

(уторак, 20. нов 2012, 16:24) - ODISEJ [нерегистровани]

kultura

Zato smo toliko kulturni....sramota...