Читај ми!

Симоњану награда "Бранко Радичевић"

Јерменском песнику Бабкену Симоњану додељена књижевна награда "Бранко Радичевић". Симоњану ће награда бити уручена на манифестацији Бранково коло, која се одржава у септембру у Новом Саду и Сремским Карловцима.

Књижевна награда "Бранко Радичевић" додељена је јерменском песнику Бабкену Симоњану за укупан песнички и стваралачки опус, саопштио је жири.

Симоњану ће награда бити уручена на 41. манифестацији Бранково коло која ће бити одржана од 7. до 17. септембра у Сремским Карловцима и у Новом Саду.

Песник, есејиста, преводилац и публициста Бабкен Симоњан предаје српски језик на универзитету у Јеревану и почасни је конзул Србије у Јерменији.

Симоњан је написао шест књига поезије и више од 800 есеја, путописа и превода српских легенди, бајки и народних прича, као и дела Јефимије Мрњавчевић, Петра Петровића Његоша, Бранислава Нушића, Бранка Ћопића, Десанке Максимовић и других аутора.

Дела Бабкена Симоњана инспирисана су митом Арарата и Нојеве барке, богатим јерменским наслеђем и традицијом, али и мотивима Косова и српске баштине у којима налази заједничке елементе трагедије и подвига.

Симоњанове књиге преведене су на руски, естонски, италијански, српски и друге језике, а његова књига "Ходочашће" објављена је на српском у издању Бранковог кола 1998. године.

Награда "Бранко Радичевић" додељена је бројним европским песницима, међу којима су Вјачеслав Купријанов (Швајцарска), Филип Танселен (Француска), Насо Вајена (Грчка), Никита Данилов (Румунија), Валериј Латињин (Русија) и Керол Ен Дафи (Велика Британија).

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. јул 2012, 10:35) - Милан [нерегистровани]

:)

Радујем се што је награда отишла у праве руке..Требало је и раније то да се догоди,али ето...није касно ни сада... Господин Симоњан је велики пријатељ српског народа и то ценимо....

(четвртак, 19. јул 2012, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

искрене честитке

Искрене честитке поштованом професору др Симоњану, драгом пријатељу Бабкену на награди за животно дело - заслужио је обзиром на дугогодишњи несебичан рад у повезивању две пријатељске културе и стара народа.