"Звездара театар"- 25 година постојања

Замишљена да промовише домаћу драму и комаде наше стварности, "Звездара театар" обележава четврт века постојања, уз 65 премијера, које је видело милион и двеста хиљада гледалаца.

Пре 25 година, у Улици Милана Ракића, отворен је Звездара театар. Прва представа, "Мрешћење шарана", у рекордном времену је постала хит као и већина наредних комада због којих је Звездара најпознатије булеварско позориште у региону.

Звездара театар је за 25 година од оснивања извео 65 премијерних представа које је гледало 1,2 милиона људи, истакао је данас управник тог позоришта Душан Ковачевић.

"У животу једног позоришта 25 година је прва младост, то су године када се утемељују репертоар и карактер. Звездара је једно од најпосећенијих београдских позоришта, више од 70 посто прихода остварујемо на благајни, играјући и озбиљне комаде и водвиље", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре.

Датум прве премијере "Мрешћење шарана" - 8. октобар биће свечано обележен промоцијом монографије о првих четврт века овог театра, коју је приредио Феликс Пашић.

Ковачевић је најавио да ће том приликом глумци, редитељи и други позоришни посленици говорити о историјату Звездара театра, а биће приказан и докуменатарац Дарка Бајића, са инсертима из најпопуларнијих представа.

"Професионалац" - тужна комедија по Луки

Рекордер међу њима је "Професионалац" који је одигран 420 пута. "Била је то последња представа великог Данила Бате Стојковића, после које је отишао у болницу. Да се вратио, играли бисмо је још", рекао је Ковачевић.

Он је најавио да ће на обележавању јубилеја бити представљен комплет од четири ДВД-а са снимцима Стојковићевих представа ("Клаустрофобична комедија", "Професионалац", "Урнебесна трагедија" и "Лари Томпсон, трагедија једне младости"), а његовим именом биће названа велика сцена, када буде реконструисана.

"Јубилеј дочекујемо у готово истом простору у ком смо започели. Наши планови су сваке јесени врло прецизно договарани за наредно пролеће, а у пролеће - за следећу јесен. Тако је брзо прошло 25 година. Сада је прича да ћемо вероватно у овој сезони завршити бар нужне поправке, које се тичу безбедности простора", рекао је Ковачевић.

Подсетивши да је почетна идеја овог театра била да промовише домаћу драму и комаде који се баве нашом стварношћу, он је изразио задовољство што је Звездара била место за деби великог броја наших писаца, глумаца и редитеља.

Од 2001. године, када је отворена нова сцена, на репертоар су уведени и страни текстови, а број места повећан је на око 700.

"Наш модел рада је специфичан. Имамо мало запослених, у просеку увек само 20 људи. Мислим да ће убудуће, због економских неприлика, сви морати да примењују тај модел, са минимумом људи који оперативно воде кућу и са отвореном сценом која окупља уметнике по пројекту", истакао је Ковачевић.

"Од 17 или 18 комада колико сам написао, овде у Звездари је изведено седам. Тако да је Звездара театар кућа мојих драма", каже актуелени управник Душан Ковачевић. Упркос томе Ковачевић додаје "да има осећај, да без обзира на године или радни стаж оних који су је стварали у Звездара театар треба да дођу нови и млади људи".

Он је оценио да би у Београду могло да ради десетак таквих сцена, чија би егзистенција зависила од квалитета представа.

Јубилеј ће бити обележен и изложбом позоришних фотографија, аутора Мартина Цандира, која се отвара сутра увече у фоајеу Звездара театра.

Позориште глумачких звезда 

"У складу са својим именом, Звездара је позориште глумачких звезда. Поред њих, на изложби су и фотографије наших драгих пријатеља који више нису ту", рекао је Ковачевић наводећи имена Јована Христића, Слободана Селенића, Борислава Пекића, Борислава Михаиловића Михиза...

"Звездара театар је као моја друга кућа. Ту долазим сваки дан на кафу. Људи су веома, веома пријатни и осећам као њихов службеник, који за то једино не прима плату, шали се један од ветерана и рекордера "Зваздара театра", глумац Бора Тодоровић, који у представи Лари Томпсон игра пуних 12 година.

После отварања изложбе на сцени Звездара театра гостоваће Народно позориште Републике Српске из Бања Луке са Нушићевом комедијом "Народни посланик", у режији Николе Пејаковића.

Следећа премијера Звездара театра биће већ у суботу, 10. октобра - Нушићево "Сумњиво лице" у режији Божидара Ђуровића.

број коментара 0 Пошаљи коментар