Читај ми!

"Дарујмо реч" за свако село

Акцију прикупљања књига "Дарујмо реч", чиме би се омогућило да свако село у Србији добије библиотеку, покренула је, пре пет година, књижевница Зорица Сентић која живи и ради у Француској.

Књижевница Зорица Сентић, која живи и ради у Француској, пре пет година покренула је акцију прикупљања књига "Дарујмо реч", чији је циљ да свако село у Србији добије библиотеку.

Захваљујући Зоричином ентузијазму и упорности, на више од милион послатих мејлова, као одговор су стигле књиге за најзабаченија места широм Србије, а активни учесници су и деца.

Довољно је да свако поклони књигу из своје библиотеке. Пакети прикупљених књига кренуће на одредиште у нека места чија имена можда никад нисмо чули.

Желећи да обрадују своје вршњаке до којих књиге не стижу лако, ученици Основне школе "Деспот Стефан Лазаревић" у Миријеву придружили су се акцији.

Ученик VIII-5 ОШ "Деспот Стефан Лазаревић" Марко Маринковић каже да је заједно са друговима прикупио књиге за акцију "Дарујмо реч", за школе које немају библиотеке.

"Ја и мој тата смо у акцији последњих шест месеци и дошли смо на идеју да у школи скупљамо књиге и прошириимо акцију, а до сада смо сакупили преко 800 књига које ће ускоро бити послате у неку школу", истиче Маринковић.

Од 2006. године до данас књиге су добила многа села, а између осталих и Гушевац, Шилово, Барелић, Вртогош, Придворице, Свође, Левосоје.

У акцији Зорице Сентић учествовали су и многи уметници не само из Србије, али и обични људи добре воље. Ретки су они који су уз Зорицу од самог почетка.

Лекар и писац Владан Радоман оцењује да је акција која је пропутовала кроз целу Србију успела, додајући да је Зорица послала милион мејлова.

"Апсолутно нико није веровао у успех и корист такве акције која је сама по себи великодушна и несебична. Кад би Министарство културе могло да уради нешто за ту акцију било би лепо, јер је реч о образовању наше деце, наше сеоске деце", истиче Радоман.

Књиге чека још много села у Србији, а само у околини Сврљига има их 39. О прикупљању књига брину активисти у Београду, али и у другим градовима Србије. Информације о акцији и достављању књига могу се добити на блогу "Дарујмо реч".

број коментара 20 Пошаљи коментар
(петак, 05. апр 2013, 17:37) - Branko [нерегистровани]

moje razmisljanje

U celosti se slazem sa recju G_dina Radomana!
Zasluzujete svaku pohvalu, obogatili ste svojim pesnistvom nasu kulturu.

(среда, 09. нов 2011, 01:23) - Ljiljana Milosavljevic - Lilly [нерегистровани]

Reci

Reci mogu da povrede,
ali i da oproste.

Postoje reci koje jaucu
i reci koje placu,
reci koje nas do neba dizu,
i one koje nas u more bacaju,
reci koje u citavoj utrobi
oluju stvaraju,
i one koje nas u smiraj vracaju.

Da li su reci mostovi
koji nas spajaju
ili su reci zidovi
koji nas razdvajaju?

Tesko je recima mostove graditi,
a vrlo lako, sa malo reci,
tvrdjave srusiti.

Pokloniti rec je isto sto i pokloniti Srce!
Zorica je poklonila svoje srce, onima koji su zeljni novih reci.
Darujmo reci! Darujmo nase srce nasoj Buducnosti!


(субота, 15. окт 2011, 09:03) - Danijela, Svodje [нерегистровани]

darujmo rec

Облачно јутро, прохладно и суморно, седим у канцеларији и одједном почињем да размишљам погледа упртог у нове књиге. Кад би проговориле:шта би рекле.А дошле су из свих крајева: из Аранђеловца, Скопља, Београда, Врања, Ниша, Панчева, Новог Сада, Сремске Каменице и из других крајева. Дошле су овде, у школу која као мајка чува неколико десетина деце. Мало их је, али довољно. Скинуте са неких полица, изнете из кутија, сада су овде, на не тако новој полици, али сигурно им је лепо. Мислим да им се нико није више обрадовао од мојих ђака кад су отворили пакете, а оне се појавиле шарених корица. Дечје руке су их миловале, окретале страницу по страницу,дивила се сликама и нежно их стављале на полицу.Отпочеле су нов живот. Нико их неће оштетити, поцепати или писати по њима, оне су овде на почасном месту, Стидљиво и уплашено, као да улазе у неки нови свет долазе и узимају нове књиге не би ли их прочитали. То им је нова забава кад нема струје, тевизије, сигнала за мобилни телефон. И тако је било последњих месеци.

(понедељак, 10. окт 2011, 16:11) - Zorica Vuković [нерегистровани]

Knjige na krilima ljubavi

Od kako je počela ovu akciju ZORICA SENTIĆ, naša poetesa koja stvara na srpskom i francuskom i stalno širi krug prijatelja i poštovalaca lepe reči, nije se zaustavljala! Naprotiv! Ona poseduje ne samo zarazni entuzijazam i bezgraničnu širinu duha, već i velika KRILA LJUBAVI prema deci, obrazovanju, lepoj reči koja se širi medju ljudima kao pokloni koji putuju s kraja na kraj sveta! Svi mi se radujemo darovima, zato je ova akcija velika i lepa, a istovremeno tako jednostavna i lična da se SVAKO MOŽE PRONAĆI I UČESTVOVATI! Knjige na krilima ljubavi lete i dalje, kao i mejlovi i lepa reč daleko stiže! ZAISTA!

(понедељак, 10. окт 2011, 13:12) - Maja Ilic, novinar [нерегистровани]

Sunce

Zoricu Sentic upoznala sam u vreme kada je ova plemenita akcija jos uvek bila samo ideja. Ni jednog jedinog momenta od samog pocetka do danas na njenom licu nisam mogla videti ni trag sumnje da nesto nece uspeti. Zorica je sanjala i odsanjala svoj san. Iza tog ostvarenja krije se pre svega veliki rad i trud, ogromna vera i carobni entuzijazam. Ova humana pesnikinja nam je svojim primerom pokazala da je sve moguce pa cak i u vreme kada "nista nije moguce". Sa pravom mogu reci da je moja draga Zo jedan prelepi suncev zrak koji se promalja kroz oblake iskrivljenih zivotnih vrednosti kojih je danas napretek. Ali i taj jedan mali zrak osvetlice nam put da ne zalutamo na vaznom putovanju zvanom zivot. Hvala draga Zo.

(недеља, 09. окт 2011, 16:09) - Veselinka Stojković [нерегистровани]

Darujmo reč


Љубав као Космос
Акција „Дарујмо реч – да сва села у Србији добију библиотеку“ за мене је велика као Земља, као Небо, као Живот, као Космос.
Растужим се када кроз запуштена села прођем, и кроз некада готово варошице, какав је, рецимо, Ристовац био (недалеко од Зоричиног Левосоја) који сам недавно прошла. И сузе ми потеку. И, ето, дошла нам је Зорица из света, пошто га је обишла и упознала, наша Зорица, да нам каже колико нам је Србија лепа, и да нам каже да нам села вапију за просветом и опстанком, и да нам каже колико још Србија би могла да нам буде лепа.
С пуним бисазима љубави је стигла. С бисазима је и пошла у свет. И заљубила нас у реч, и заљубљене повела у свет давања. Леп свет, простран и светао свет давања, у пределе људскости, широких руку свет, у осмехнут свет.
Ех, само да је мало више слуха у нас! Да мало град и мало Србије одозго сиђе у села – у оронуле школе и на путеве прашњаве, међу људе који се радују гостима, на поља и шуме и пашњаке, међу птице и потоке и реке, под небо широко.
Хвала Ти, драга, дивна, велика, звездана, сунчана Зорице, песникињо и дароватељко душе. Села су с Тобом добила ново име. Твоја Србија. Човек.
Ти си Љубав, неуморна Зорице, и све около Тебе постаје Љубав. Без граница.
Боже, како Ти се села радују – срце Србије, дечица!
Веселинка Стојковић, Врање

(недеља, 09. окт 2011, 13:49) - seoski djak [нерегистровани]

Kavaljeri,gde ste?

..."Mnogi se zale na samocu,a ne shvataju koliko je lepote u tom zivotu kad je jedini drug knjiga,a lepota prirode horizont zivota...Mladici moga doba bili su veliki kavaljeri,a njihova paznja se sastojala u poklanjanju knjiga,mladici su idealisti,umeju da vole"...Mir Jam:IZDANCI SUMADIJE
Vratimo se pravim vrednostima,po ugledu na stara,dobra vremena!

(недеља, 09. окт 2011, 13:07) - Goran Marinkovic [нерегистровани]

ljubav i rec

Zorica tako prirodno
seje ljubav oko sebe
stvara novi bolji svet
u koji mozemo stati svi mi
od ljubavi zaboraljeni
i oni koji su se ljubavi odrekli
prvo deca naravno
darujmo im ljubav
naucimo ih da vole
Kako?
U pocetku sve bi rec i ljubav
taj alhemiski recept
nam je ponudila Zorica
deca su prihvatila
nama ostaje samo da
pomognemo i da
DARUJEMO REC!!

(недеља, 09. окт 2011, 11:40) - Lidija Štampar [нерегистровани]

lidija.stampar@gmail.com

Čestitke za Zorico Sentič in njeno humanitarno organizacijo "Darujmo reč",
iz Slovenije Maribor
Lidija Štampar

(недеља, 09. окт 2011, 11:32) - djak [нерегистровани]

Pamet u glavu

Odlicna,korisna akcija koju treba prosiriti na sve ljude. Zato, molim, ostavite adresu na koju ce darodavci upucivati knjige. Svojevremeno je Radio Beograd organizovao nesto slicno i bilo je dosta uspeha.Ovaj put ce biti jos uspesnije jer se oseca istinska ljubav postovane gospodje prema onome sto najvise vredi. A to je plemeniti duh, nas. "U knjigama sve pise" Citajte, citajte...neprestano! Duboko postovanje i zahvalnost za pravi potez!